Referater fra møter

Anders Lundberg; «Mine fjell – en hyllest til fjellet og livet der». 

Av Åse Solvi 

Medlemsmøte 23.05.2024, kl. 18:30 – 21, Klubben, Åsane kulturhus

32 var til stede i Multisalen og 11 på Zoom. 

På vårsesongens siste medlemsmøte, tok Anders oss med på en fantastisk reise til sine fjellområder; Filefjell og Jotunheimen – opp på høye tinder, ned i daler, ut på myrer, til stille vann og vidder. Vi fikk oppleve fjellet til alle årstider i vakkert lys og i skiftende farger og værforhold; alt fra flammende høstfarger, snødekte fjell både på dagtid og under stjernehimmel, nordlys og fullmåner, grønne fjellbjørkskoger, fantastisk fargerike og vakre fjellplanter som har en unik evne til å tilpasse seg klimaet og naturen, myrområder, stille fjellvann med elvesnelle som gir mat til mange ulike fugler og insekter og brusende fosser og elver. 

Fra disse fjellområdene viste han oss fabelaktige bilder av et utall fugler som; blåstrupen som faktisk drar helt til Pakistan om vinteren – en ufattelig lang og imponerende tur for en fjærkledd liten skapning! Vi fikk se bilder av bergirisk, ryper, fjellvåk, kongeørn, ulike ender, storlom, heipiplerke, sandlo, gulerle, traner, jordugle m.fl. Vi fikk også lære at boltit-hunnen stikker sin vei når hun har lagt eggene og overlater ruging og mating til hannen. Hun drar videre og finner seg et nytt «offer» og har gjerne både tre og fire partnere gjennom sesongen. Sånn kan det også gjøres . Anders hadde også noen helt unike og spektakulære bilder av en ung gjøk som ble matet av et heipiplerkepar som var blitt valgt som foreldre. På et av bildene satt matmor på ryggen til gjøken og foret den, og på et annet så det ut som at gjøken skulle sluke matmoren! 

Av dyr fikk vi sett flotte bilder av reinsdyr, lemen, rødrev, røyskatt og hare.  Av fjellplanter kan nevnes ulike orkideer, rødsildre, som har et belegg den skiller ut for å beskytte seg mot UV-stråling, m.fl.  

Anders er ikke bare en usedvanlig dyktig fotograf som tar bilder av meget høy kvalitet og med knallflotte komposisjoner, uansett om det er landskap, nattbilder med stjerner/nordlys/måne, fugler, dyr, eller blomster, men han er også særdeles kunnskapsrik og en meget god formidler. Han kan f.eks. navnet på absolutt alle ville planter i Norge. Vi fikk bl.a. lære om fjellbjørkskogen som er den alpine skoggrensen i Norge og Skandinavia. Alle andre steder i verden består denne grensen av barskog, så fjellbjørken er helt unik i denne sammenhengen.  Han fortalte oss om ulike biologiske «hotspots», hvor et av de går langs Vangsmjøse og oppover dalen til Tyin. Her har både elg og hjort sine tråkk, trekkfuglene sin rute mot fjellet og mot vest og plantene sin spredning. Vi fikk bl.a. lære at når det gjelder granfrø, kommer de seg ikke over til Vestlandet. Årsaken er høyden på fjellene på Filefjell.

Mot slutten fikk vi sett et bilde av en død simle som lå i snøen, mens kalven sto der ved hennes side i tre dager og ventet på at moren skulle våkne til liv. Heldigvis fikk historien en lykkelig slutt ved at en annen simle med to kalver to den med seg. 

Helt til slutt fikk vi se en vakker video med mange av Anders sine bilder akkompagnert med musikk av Ellen Gisetstad som har tonesatt diktet «Skal hilse fra fjellet» av Jon Østeng Hov, og sunget av Marte D. Olsen.

For en avslutning det ble! Tror alle satt igjen med en følelse av at dette var noe av det beste vi har sett og hørt. 

Mer info om høstprogrammet kommer etter hvert.  Vi ønsker alle en riktig god sommer og god tur til dere som skal til Runde. 

Ellers; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Magne som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.

Snødekte fjell. Foto: Anders Lundberg.

Fjellrype i motlys. Foto: Anders Lundberg.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *