Av Åse Solvi
Medlemsmøte 07.11.2024 Kl. 18 – 20, Multisalen, Åsane kulturhus
21 var til stede i Multisalen og 13 på Teams.
På møtet presentert Anders sin nye bok, «Bergen, naturlegivs!»
Vi fikk høre historiene bak de fantastiske bildene og tekstene. Anders tok oss med til Sandviksfjellet, Fløyen og Vidden, som alle tilbyr flotte naturopplevelser, som f.eks. møter med mange ulike fuglearter som orrfugl, enkeltbekkasin og heilo – den siste er en art man normalt forbinder med høyfjellet. Vi fikk også se bilder av en hjortebukk som sto like bak ham og fulgte med mens han lå flat i terrenget for å fotografere en fugl. Videre tok han med oss til gamle skoger hvor han med og uten skjul har tilbrakt utallige timer for å få bilder av både spurvehauk, hønsehauk, musvåk, mår, ekorn, tiur og hjort.
Vidden har i flere generasjoner vært et yndet mål for både byens befolkning og turister. Stien er så markert at man kan se den på satellittbilder tatt fra verdensrommet!
I tillegg til byfjellene, var vi med på turer til ulike vann både i sentrum, Fana, Åsane og andre bydeler. Det kan nevnes at Liavatnet kanskje er Bergens mest fuglerike vann. Her fikk vi også via både bilder og fortellinger, et innblikk i ulike blomster, planter og vegetasjon, som f.eks. den blomstrende og velduftende busken pors. Denne har opp gjennom tidene blitt benyttet både til å døyve lukten på utedasser, som insektsmiddel og parfyme, og som erstatning for humle for brygging av øl. Vi fikk se bilder av fosser og vassdrag og livet i og omkring disse, blant annet av den sjeldne vannriksen. Den hekker ikke i våre trakter, og er kun observert ved noen få vann i Bergensområdet.
Anders ferdes også mye på Gullfjellet som har høyfjellsnatur med fjellplanter som reinrose, rypebær mm. Her har han også fotografert snøspurv, ryper, hare, fjellvåk, røyskatt og kongeørn og havørn.
Det som i hvert fall referenten synes var spesielt flott, var bilder og fortellinger om plante- og fuglelivet midt i byen vår. Vi lærte at byduer ikke er en egen art, men en som er utviklet fra tamduer som igjen stammer fra arten klippedue. I byen finner byduene miljøer som minner om klippeduens naturlige habitater, som gesimser, rekkverk, gjerder og tak. Vi fikk også historier og sett bilder fra ulike høye tak i byen. Visste du f.eks. at det hekker 80 par sildemåker på taket av realfagbygget? Her er de trygge for både katter, hunder og mennesker. På taket av Grieghallen er det ca. 350.000 bier i kuber! Disse produserer ca. 300 kg honning i året (kan kjøpes på billettkontoret). En annen morsom sak er at man ved Flaktveit skole kan oppleve en røy, som trives i levenet fra skolebarna. Mange av bildene Anders viste fra byen og bynære områder, var tatt med vidvinkel og med skarp bakgrunn, slik at vi faktisk kunne se hvor de var tatt i urbane områder. Dette er i motsetning til andre bilder han tar ute i naturen. Da vektlegger han å ha en dus og uskarp bakgrunn, samtidig som man kan skimte hvilket miljø bildet er tatt i.
Klimaendringene gjør at også Bergensnaturen er i endring med skog som kryper oppover Ulriken, og halvparten av arealet under den alpine skoggrense er i dag dekt av skog. Dette gjør imidlertid at byen blir reinere fordi skogen tar opp i seg mye CO₂. Det finnes 2500 plantede trær i byen! Tilbakegangen av ulike arter er bekymringsfull, men bildet er ikke helsvart. Naturen i Bergen er levende og viktig. Anders er en dyktig foredragsholder. På sin likefrem måte, auser han av sin rike kunnskap, samtidig som han forteller historier med mye humor. Et fantastisk og veldig flott foredrag!
Som vanlig; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Magne og Per Ivar som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.
Et interessant foredrag krydret med mye kunnskap og historier og med fantastiske bilder!