Tre dager til ende, 14-16. februar 2025, arrangerte vi årets store begivenhet på naturfotofronten. Oppslutningen var god, mange kjente sin besøkelsestid og de fikk valuta for pengene så det holdt.
Fredag startet med omvisning på Naturhistorisk Museum, kyndig ledet av førsteamanuensis Terje Lislevann fra Universitetsmuseet. Terje gav oss en fin innledning i museets historie, fra starten i 1825 til dagens moderne utstillinger, forskning og aktiviteter. Vi ble tatt med til de flotte utstillingene, og vi fikk høre om den vitenskapelige og pedagogiske bakgrunnen for hvorfor de er utformet på denne publikumsvennlige måten. Vi var 14 deltagere.

Terje Lislevann hadde mange interessante historier om utstillingene i Naturhistorisk Museum. Foto: Per Ivar Bruvik.
Fra de naturhistoriske samlingene var turen kort til Christie Café i samme bygg. Her fikk vi god lunsj, og praten gikk livlig rundt bordene.
Fredag ettermiddag var det åpent hus hos CEWE Japan Photo i Bergen sentrum. Her var det representanter fra Canon, Nikon, NYA-EVO (fotosekker), OM-Systems og Sony, som viste oss siste nytt på utstyrsfronten. Det vanket mange gode tilbud med godt nedsatte priser. Kl 17 var det foredrag av Anders Lundberg som snakket om «Historiene bak bildene og tekstene» i sin siste bok «Bergen, naturlegvis!». Han var innom forskjellen mellom et fint motiv og et fint bilde, om eventyr i nærområdet, om etiske problemstillinger knyttet til det å fotografere sårbar natur, om å sette opp en kamerafelle for vandrefalk på byens høye tak, om hva som er «lov» og ikke i KI-alderen osv. Til slutt fikk vi se og høre hva han arbeider med akkurat nå, etter at boka er kommet ut. Vel 30 deltagere var til stede.

Mye bra folk hos CEWE Japan Photo. Foto: Per Ivar Bruvik.
Om kvelden hadde vi felles middag hos Søtt + Salt Lagunen. På forhånd var det gått ut invitasjon til alle medlemmene, og vi var ca. 25 som deltok. Middagen var fortreffelig, og servisen helt topp. Vi fikk et eget rom til arrangementet, og det hele ble en svært så hyggelig kveld med masse god prat rundt bordene.
Lørdag var det Åsane Kulturhus som var stedet. Åsane Kulturhus er antagelig Bergens flotteste kulturhus, med store og gode lokaler, midt i blinken for aktivitetene vi driver med. CEWE og leverandørene var med, med egne utstillingsbord i den store foajéen. Dagens store begivenhet var de fire foredragene i Multisalen. Der er det 130 sitteplasser i et flott amfi og storskjerm på veggen, og salen var smekkfull.

Et bilde fra Multisalen før alle var på plass. Foto: Per Ivar Bruvik.
Først ut var Jarle Kvam med sitt foredrag «Fra Lista til Lofoten». Han imponerte med sine stilsikre landskapsbilder, ofte med en båt eller et menneske som målestokk. Vi fikk se vakre bilder fra kysten med mektige rullesteinsstrender, stille vann, de første blåveisene, imponerende fosser, mystiske vidder med fin morgentåke og mye mer. Foredraget var en estetisk nytelse, krydret med Jarles gode historier.

Jarle Kvam hadde mange artige historier til bildene. Foto: Per Ivar Bruvik.
Så var det Lina Kaysers tur, bergenser som driver Dovre Lodge, tidligere Furuhaugli, på Dovre. Lina er knyttet til Nikon, og hun viste oss bilder fra Dovre. De første bildene var av rødrev, noen av dem var tatt fra hennes soverom i skogkanten! Et originalt fotoskjul, kan man trygt si. I foredraget fikk vi et godt tverrsnitt av Dovres dyre- og fuglefauna, med haukugle i flukt, lavskrike, storlom, bever, villrein og elg. Det ble så klart også noen flotte bilder av moskus, noen i forrykende vær med dyr fulle av snø og is. Mange ble nok også imponert av bildene av elg på Fokstumyra med tidlig morgendis og elg vadende i vegetasjonsrike elvekanter og vann.

Lina Kayser fortalte levende om Dovre og naturen der. Foto: Per Ivar Bruvik.
Etter disse to foredragene, var det tid for pause. Kantina var åpen, og det var tid for kaffe, mat og prat. Mange benyttet også anledningen til å besøke CEWE og leverandørene.

Stor interesse for det leverandørene hadde å vise fram. Foto: Per Ivar Bruvik.
Etter pausen var det Helge Bringeland sin tur. «Sakte fotografering» hadde han kalt presentasjonen sin. Han introduserte seg selv som en glad amatør som lever for å fotografere, ikke av å fotografere. Innledningsvis fikk vi høre litt om hvor han finner inspirasjon – i utstyr, i klassiske fotografers og maleres bilder, i bekken bak huset der han bor, på turer med BioFoto og på egne turer. Vi fikk se stilfulle bilder fra strender på Jæren, fra storslåtte fjelltopper i fjordlandskapet i vest og nord og fra eget nærmiljø. De fleste bildene var i farge, men vi fikk også se noen i svart/hvitt, en stil Helge har begynt å utforske mer og mer.

Helge Bringeland viste oss mange spennde bilder fra eget nærmiljø og fra andre deler av landet. Foto: Per Ivar Bruvik.
Siste mann ut var den finske naturfotografen Markus Varesvuo. Bildene han hadde sendt oss på forhånd gav bud om at dette ville bli noe helt spesielt. «Bird Photography my Way» var tittelen på Markus sitt foredrag. Han har vært profesjonell naturfotograf på heltid siden 2005, Canon-ambassadør 2013-22, forfatter av mange bøker, trykt i opplag på 150.000, og han nærmer seg 100 utmerkelser i store, internasjonale naturfotokonkurranser. Det tok ikke lang tid før vi skjønte hvorfor – maken til bilder! Markus er spesielt glad i vinter og vinterbilder. Vi fikk se bilder av orrfugl i snø, i flukt, i flokk, tett på med vidvinkel, i kamp osv., osv. Etter hvert ble det bilder av tiur, jerpe, rovfugler, ugler, ryper, spetter, lavskrike, småfugler som stjertmeis, skjeggmeis og mange flere. Samtlige bilder var blinkskudd, her var det ikke et eneste som var på det jevne, alle skilte seg ut som helt spesielle bilder. Det var bilder med fart og spenning, av fugler i flukt, foran fullmånen eller i interaksjon med hverandre. Alle var fanget i flott lys, i sol eller storm, med reflekser i bakgrunnen, mot mørke bakgrunner eller i snødekte landskap. For en forestilling! Sjelden har så mange blitt så inspirert og så imponert!

Med lun, finsk humor tok Markus Varesvuo oss gjennom en spektakulær framvisning av fuglebilder. Foto: Per Ivar Bruvik.
Søndag var det workshop med Markus Varesvuo ved Store Nesttunvann. Bergen viste seg med vakkert, kaldt vintervær, lav sol fra blå himmel, nesten vindstille og flott lys. Ikke rart da at 40 glade fotografer møtte fram for å høre Markus dele sine beste tips om hvordan han går fram for å få slike spesielle bilder vi hadde sett dagen før. Her vanket det mange gode råd fra en av de aller beste. Nesttunvannet var isdekt, men ved innløpselva var det åpent vann med mange fugler – sangsvaner, laksand, toppand, kvinand og flere.

40 ivrige fotografer fikk med seg Markus Varesvuo sine beste tips ved Nesttunvannet. Mobilfoto.
Vestnorske naturfotodager 2025 ble tre dager fylt med spennede inntrykk, masse inspirasjon, stor fotoglede og nye bekjentskaper. Takk til alle som deltok, fra Bergen og hele fylket, takk til Universitetsmuseet, vår gode samarbeidspartner CEWE Japan Photo, Canon, Nikon, NYA-EVO, OM-Systems, Sony, Søtt + Salt, til frivillige medlemmer som hjalp til og ikke minst Åsane Kulturhus som gir oss tilgang til de flotte lokalene. Takk også til Jarle Kvam, Lina Kayser, Helge Bringeland og Markus Varesvuo som gjorde dette til en stor opplevelse.
Flott og veldig beskrivende referat fra et fabelaktig arrangement. Takk til alle dere som bidro. Dette var virkelig helt topp!!! 👏👏👏