Referat fra medlemsmøte 22.09.2022 

Skrevet av Per Ivar Bruvik

16 var til stede i «Multisalen» og ca. 10 deltok på Zoom. Kveldens foredragsholder var Odd Høydalsvik, med foredraget «Smått og stort, nært og fjernt. Frå makro til astrofoto.»

Odd har drevet med foto i 50 år. Han har vært med hele veien fra film til speilløse digitalkamera og brukt flere kameramerker. Fremdeles bruker han enkelte vintage-objektiver med mellomringer, belg og adaptere til nyere kamerahus.

Foto: Per Ivar Bruvik

Makro

Her er han opptatt av forenkling og detaljfokus i bildene sine, og å få frem det magiske lyset. Enkelte motiver er best med uskarphet. Når Odd holder på med makro, er han i sin egen boble, observerer og er på utkikk etter detaljer. Han bruker lavt perspektiv, gjerne med litt vinkling oppover, for best mulig bruk av lyset. Han er opptatt av komposisjon og fargepalett. Odd forklarte også litt om hvordan han bruker fokusforskyving («stacking») for å få større dybdeskarphet. Vi fikk se mange nydelige bilder med flotte komposisjoner.

Foto: Odd Høydalsvik

I pausen disket Bente opp med frukt, kjeks, sjokolade, kaffe og te. Stor takk til Bente.

Landskap, Fuglar og dyr, Livet i fjøra, Afrika

I et landskapsbilde søker Odd ofte det minimalistiske, og bruker ofte svart-hvitt. Her fikk vi se bilder med morgendis, bilder av «syv» blåner, landskap i mykt kveldslys og bilde tatt av lysende nattskyer i mesosfæren. Odd er ikke tilhenger av å sitte i skjul dagen lang for å fotografere fugl, men tar bilder av fugler og dyr når en situasjon oppstår. Vi fikk se nærbilder av albueskjell, igjen perfekt belyst. Bilder av sjø der det var brukt gråfilter og litt lengre eksponeringstid. Han viste også bilder av kattedyr og bøfler i Afrika. Fantastiske bilder.

Astrofoto

Odd har hele livet vært interessert i astronomi. Vi fikk se bilde med «time lapse» av solnedgang med og uten solfilter, sammensatt bilde av måneformørkelse i forskjellige faser og bilde av solbanen tatt med pinhole-kamera med etthalvt års eksponeringstid. Videre viste han bilder av solformørkelser tatt i Russland og i Amerika. Flotte bilder der han også hadde fanget solens korona. Han forklarte oss hvordan han hadde gått frem for å ta de forskjellige bildene, så nå er det «bare» å gå ut og gjøre det samme.

Odd har også utstyr for å fotografere verdensrommet. Med teleskop og astrokamera har han fotografert galakser og stjernetåker. Bildene han viste oss under temaet astrofoto var til å få hakeslepp av.

Foto: Odd Høidalsvik

Ingen tvil om at Odd er en dyktig fotograf. Stor takk til Odd for inspirasjonen og lærdommen vi fikk gjennom foredraget hans.