Tips og triks

Brukerveiledning for ulike typer nattfotografering

Tekst og bilder: Åse Solvi

Nattfotografering er en spesiell form for fotografering som krever både planlegging, teknikk og litt etterarbeid. I dette oppslaget skal vi se nærmere på arbeidsflyt og tips for å få gode nattbilder.

Forberedelser:

 • Skal du fotografere stjernehimmel, melkeveien eller stjernespor, bør du i utgangspunktet dra så langt vekk fra andre lyskilder, i denne sammenheng kalt lysforurensning, som mulig. Først da vil du kunne se stjernehimmelen godt og du vil også få fram mange flere stjerner på bildene enn om du prøver deg i byområdet. Man kan ev. også benytte et astrofilter el.l. som fjerner lysforurensningen.
  NB! Ønsker du å fotografere stjernehimmel/melkevei/stjernespor, sjekk månefasen. Er månen mer enn 30 % og er synlig, lyser den opp himmelen så mye at det er vanskelig å få fram stjernene. Prøv derfor å fotografere ved nymåne (når den ikke er synlig) eller når den er mindre enn 30 %.
 • Lær ditt kamera å kjenne slik at du i utgangspunktet ikke skal være avhengig av å måtte leite etter knappene for de ulike innstillingene når du er ute i mørket.
 • Sjekk ut stedet du planlegger å fotografere fra i dagslys, slik at du både kan tenke på ulike komposisjoner, framkommelighet og mulige «snublefeller» som kan føre at fall. Sjekk også om det er noen lyktestolper like ved som både kan skape «flares» og forurensning. Det skjer gjerne om lykten er rett bak eller ved siden av deg.

Nødvendig utstyr:

 • Et stødig stativ
 • Speilrefleks- eller speilløst digitalt kamera
 • Objektiver:
  • For stjernehimmel/melkevei/landskapsbilder/stjernespor o.l., anbefales en lyssterk vidvinkel fra 12-35 mm (fullformat) og med blenderåpning ikke mindre enn f/2,8.
  • For fotografering i byer; Her kan man variere i brennvidde, og i områder med mye belysning kan også objektiver med f/4 benyttes.
 • Fjernkontroll kan være nyttig, men man kan også bruke selvutløseren i kameraet med forsinkelse på 2 sek eller mer.
 • Hodelykt. Mange anbefaler lykter med rødt lys for ikke å miste for mye av nattsynet og for ikke å blende andre fotografer. Ingen «must», men husk å vis hensyn til andre fotografer i samme området når du bruker en vanlig hodelykt.
 • Husk å ha fulladet batteri og om du planlegger å være lenge ute, ta gjerne med et ekstra batteri. Nattfoto foregår jo mest på høst/vinter/tidlig vår og da kan det være kaldt, noe som kjent reduserer batterikapasiteten. Husk også gode kluter til å tørke av ev. dugg.

Hvordan finne Melkeveien

Seinsommer og høst vil Melkeveien være synlig i sydvestlig retning, mens den i mars/april vil ligge som en bue diagonalt til venstre fra sør-sørøst til nordøst.  Når det nærmer seg vintersesongen, vil en annen del av Melkeveien bli synlig; denne kalles for Vinter-melkeveien. Denne er fylt med mørke tåker, fargerike hydrogengasser og konstellasjoner som den berømte Orion og den vakre åpne stjerneklyngen Plejader.

Tidspunktet på kvelden/natten den vil komme fram, varierer også en del gjennom året fra ca. Kl. 21:30 til 23:30. I mars/april vil det være seinere på natten.

Fotografering av Melkeveien og stjernehimmelen

Innstillinger: 14 mm, f/2,8, ISO 4000 og her har jeg brukt 30 sek. Det er helt i ytterkant i forhold til å få spor fra stjernene. Bruker man en vidvinkel med stor krumming på glasset, vil man i ytterkantene få mer spor.

Om du bruker for lang lukkertid i forhold til objektivets brennvidde, vil jordens rotasjon gjøre at stjernene vil framstå som uskarpe og som streker.

Beregning av lukkertid: En tommelfingerregel for fastsettelse av lukkertid (for at stjernene skal fremstå som runde), er å dele brennvidden din med 600. Har du et 30 mm objektiv, blir lukketiden 20 sekunder (600 / 30 mm = 20 sekunder).

Ved bruk av «ekstreme» vidvinkler med mye krumming, vil stjernene i ytterkant alltid få litt spor. Husk også at ved «tilting» av kameraet, vil man lettere få spor av stjerne i ytterkant av bildet.

Anbefalte innstillinger er derfor som følger:

 1. Sett kameraet i manuell modus (med mindre du har Olympus mIII eller E-M1X, da bruker du modus B)
 2. Husk å slå av stabiliseringen i kameraet og objektivet (om objektivet har egen stabilisatorknapp)
 3. ISO normalt et sted mellom 2000-6400 (avhenger noe av kameraets kapasitet)
 4. Lukkertid; se avsnittet over.
 5. Blenderåpning fra 1.4 til 2.8 (avhengig av objektiv)
 6. Hvitbalanse fra 4000K (Kelvin) til 3300K. Noen kamera «foretrekker» gjerne Auto på hvitbalansen.
 7. Veldig viktig å fotografer i RAW-format for å kunne etterbehandle i Lightroom eller andre billedbehandlingsprogrammer.

Når man blir veldig avansert, kan man ta flere eksponeringer (bl.a. for å få lysere forgrunn) og «stacke og blende» i Photoshop etterpå. Her finnes det en rekke YouTube- videoer som forklarer hvordan man gjør dette.

Hvordan fokusere i mørket?

Å fokusere i mørket er ikke alltid like enkelt, men om man finner en av de klareste stjernene eller en lysende planet, kan man prøve å fokusere på denne. Bruk da helst skjermen (Live view) med 10 x forstørrelse. Om dette ikke går, lys opp forgrunnen framfor deg ca. 6-10 meter vekke og fokuser. Har man en lyktestolpe eller annen belysning et stykke vekke, prøv å fokuser på det. Bruk da gjerne AF (autofokus) om du får det til å virke, og når det er i fokus; skru tilbake til manuelt fokus.

Hva kan gå galt?

 1. Ikke i fokus
 2. Glemt å fotografere i RAW

Glemt å sjekke histogrammet i kameraet. Husk alltid å sjekke dette etter at du har tatt ditt første bilde. Lyset fra LCD-skjermen kan spille deg et puss slik at du tror at eksponeringen er lys nok, men det kan fort være undereksponert. For et godt eksponert Melkevei-bilde skal histogrammet se omtrent slik ut:

Fotografering av stjernespor

Innstillinger: 7 mm (=14 i fullformat), f/2,8, ISO 1000, lukkertid per bilde = 60 sek. Ca. 140 bilder

Å lage stjernesporbilder er ganske artig, men tidkrevende. Da tar man gjerne mellom 100 – 400 bilder eller mer som man setter sammen i egne programmer. Det finnes noen gratisprogrammer som f.eks.:

Star Trails Software

The two well regarded stacking software apps are StarStax (Mac or Windows) and Startrails.exe (Windows only). They’re both free but donations are encouraged. As a Mac devotee (10 years on Apple’s Web Marketing team will do that), I had one choice: Star Stax. Det finnes også videoer på YouTube som forklarer hvordan dette gjøres.

(Er man heldig og har et Olympus OMD kamera , vil kameraet sette sammen alle bildene for deg og komme ut som et ferdig bilde).

Årsaken til at man får bilder som dette, er at jordens rotasjon og de stjernene som ligger lengst fra Nordstjernen, beveger seg raskere enn de som er nærmest denne stjernen.

For å få et stjernespor bilde med dette utseende, må man vende kameraet mot nord og prøve og finne Stella Poralis-stjernen (Nordstjernen) som står nærmest himmelens nordpol. Stjernen finner du ved å ta utgangspunkt i Karlsvognens øvre stjerne (se illustrasjon under).

For å ta stjernespor, trenger man samme utstyr som for Melkeveien/stjernehimmelen.  Innstillingen vil imidlertid være noe annerledes.

Anbefalte innstillinger er derfor som følger:

 1. Sett kameraet i manuell modus (med mindre du har Olympus og bruker egne innstillinger; Live composite og velg antall sekunder pr. bilde fra menyen)
 2. Husk å slå av stabiliseringen i kameraet og objektivet (om objektivet har egen stabilisatorknapp)
 3. ISO 1000 og oppover (avhenger noe av kameraets kapasitet, hvor mørkt det er og hvor lyst man ønsker forgrunnen skal være)
 4. Lukkertiden kan godt være opp til 60 sekunder pr bilde.
 5. Blenderåpning fra 1.4 til 2.8 (avhengig av objektiv)
 6. Hvitbalanse fra 4000K (Kelvin) til 3300K, eller bruk gjerne Auto på hvitbalansen og juster det i etterbehandlingen etterpå.
 7. Veldig viktig å fotografer i RAW format også for denne typen bilder.

Fokuser på samme måte som forklart under «Fotografering av Melkeveien» og som alltid, ta noen testbilder for å sikre at du har rette innstillinger.

Fotografering av bylandskap

Innstillinger: 7 mm (=14 mm i fullformat), f/5, ISO 200, 13 sek.

For å ta bybilder, trenger man i utgangspunktet samme utstyr som for Melkeveien/stjernehimmelen. Innstillingen vil imidlertid være noe annerledes.

Anbefalte innstillinger er derfor som følger:

 1. Sett kameraet i manuell modus, og her er skal det ikke være problemer med å finne fokus. Bruk gjerne autofokus mot en sterk lyskilde og bytt til manuell fokus etterpå.
 2. Ved mye lys fra byen, kan det ofte være nok med ISO 100 – 300  
 3. Lukkertiden kan variere alt etter lysforholdene og hvor liten blenderåpning du ønsker å bruke. Her må du prøve deg fram.
 4. Blenderåpning fra 1.4 til 2.8 (avhengig av objektiv). Om du ønsker stjernespruteffekt fra gatelys mm, bruk liten blenderåpning (fra ca. f/13- f/16 – den ønskede stjernespruteffekten kan variere avhengig av kamera og objektiv), men da må du også øke lukkertiden for å få nok lys.
 5. Anbefaler «Auto» på hvitbalansen.

Veldig viktig å fotografer i RAW format også for denne typen bilder.

Innstillinger: 10 mm (20 i FF), f/10, ISO 200. Lukkertid 25 sek. Flere eksponeringer satt sammen til én (samme teknikk som for stjernespor). Her har jeg brukt et «Natural night»- filter, tilsvarende et Astrofilter, som filtrerer vekk det gule lyset.

Om du ønsker å for spor fra billys, bruker du mye av de samme innstillingene som for bylandskap ellers.  Imidlertid øker du eksponeringen. Har du en komposisjon hvor veien/gaten strekker seg langt fram, må du som regel over 60 sekunder, og da kan du bruke samme opplegg som for stjernespor med å sette bildene sammen i et eget program etterpå. Om det er en kortere strekning, klarer du deg med én eksponering. Husk i så fall å juster for blenderåpning og ISO så bildet ikke blir overeksponert.

Etterbehandling av Melkevei-bilder

Etterbehandlingen er veldig viktig del av landskaps astrofotografering – man sier at det er halve jobben. Her er en enkel arbeidsflyt for hvordan etterbehandle et enkelteksponert Melkeveie-bilde ved å bruke LR eller Photoshop camera raw:

 1. Åpne bildet og start med å klikke av for «lens correction» og «Chromatic abberation» (for bl.a. Olympus-kameraer finnes ikke dette valget i LR da de korrigeres automatisk)
 2. «Global»-justeringer (som går på hele bildet): Start med hvitbalansen og dra opp metningen (saturation) til et gjennomsnitt av bildets farger – ikke for blått og ikke for varmt. Juster slik at du føler det ser ok ut.
 3. Øk eksponeringen til Melkevei-delen er i midten på histogrammet
 4. Bruk kurver eller nivåer for å gjøre tilpasninger av kontrasten slik at Melkeveien fremheves på himmelen.
 5. Øk metningen (saturation) slik at du får fram de ulike fargene i Melkeveien.
 6. Gjør lokale justeringer; tilfør mellom 5-10 % dehaze og clarity. Vær forsiktig så du ikke overdriver med de to spakene.
 7. Noen flere lokale justeringer; Bruk noe gradert filter og vignettering rundt Melkeveien.
 8. Avslutningsvis; juster for skarphet og støyreduksjon

For de av dere som er på FB og har lyst å hente inspirasjon og lære mer om nattfoto, anbefaler jeg at dere melder dere inn i en gruppe jeg driver som heter «Night and Northern Lights WW».  Dette har blitt en gruppe hvor vi nå har samlet medlemmer fra fem kontinenter; både profesjonelle og nybegynnere. Ufattelig masse flotte bilder man kan la seg inspirere av og lære av.

Tidligere artikler

1 kommentar

 1. Sissel Grønlund says:

  Flotte innlegg om både nattfoto og øyenstikkere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *