Tips og triks

Flatanger – paradis for naturfotografer

Helga 2-5. desember dro seks medlemmer av BioFoto Hordaland til Flatanger for å fotografere. Vi tok fly fra Flesland til Værnes, og så leiebil derifra. På veien til Flatanger stoppet vi i Straumen, en kraftig tidevannsstrøm, der det oppholdt seg noen hundre ærfugl, ispedd litt siland, kvinand, skarv o.a. I en hage like ved var det godt med gulspurv som lot seg fotografere.

I Flatanger ble vi tatt imot av Ole Martin Dahle, kjent som ørnemannen. Vi bodde i «Ørneredet», et gjestehus som Ole Martin har laget for gjestene som kommer fra hele verden. Vi hadde huset for oss selv, og hadde god plass.

Vi delte oss den første fotodagen. To ville prøve det nye skjulet med vannspeil, som nå var dekket av snø og is, men som gav fine kulisser. Der ble dagen brukt til å fotografere hønsehauk, ekorn og småfugler. Vi andre ble med Ole Martin i båten for å fotografere havørn. Etter fem minutter på sjøen traff vi de første havørnene. Deretter gikk det i ett med havørner til minnebrikkene var fulle. Vi hadde flott vinterlys med lav sol og veldig fine fotoforhold. Ole Martin vet hvor havørnene er, han vet hvordan båten skal manøvreres, og han vet hvordan han skal tilrettelegge for optimale fotoforhold. Det er neppe å ta for sterkt i å si at Flatanger må være verdens beste plass for fotografering av havørn, og Ole Martin må være verdens beste tilrettelegger. Store ord, men de er treffende.

Om kvelden kjørte vi en liten tur for å finne et egnet sted for å se etter nordlys. Vi så nordlyset, og etter litt leting fant vi et fint sted med fjord og høy himmel. Nordlyset økte på, og etter hvert ble det riktig så livlig. Nordlyset danset på himmelen i flotte og skiftende farger.

Neste dag ville alle prøve det nye kongeørn-skjulet, med plass til seks fotografer. Vi gikk inn i skjulet mens det ennå var mørkt, og det var ikke blitt skikkelig lyst før de første ørnene dukket opp. Vi hadde besøk av ørner mer eller mindre hele dagen, med en kort pause midt på. Da rakk vi så vidt å få i oss litt mat før de neste ørnene kom igjen. Kanskje hadde vi seks kongeørner på besøk i løpet av dagen (to par med hver sin unge) og en ung havørn.

I løpet av oppholdet i Flatanger hadde vi bedre uttelling enn det er lov å ønske seg. Vi hadde optimale forhold for å fotografere hønsehauk, havørn og kongeørn, i tillegg til nordlys som ekstra bonus. Det var ett refreng som gikk igjen da vi satte kursen mot Værnes på søndag: «Hit må vi tilbake!»

Tidligere artikler

4 kommentarer

 1. Janne Monsen says:

  Fantastisk flotte bilder. Ser ut som dere har hatt en flott tur ja.

 2. Åse Solvi says:

  Wooow! Utrolige og fabelaktig flotte bilder fra alle sammen! Skjønner godt dere ønsker å dra tilbake!

 3. Magne Grimen says:

  Dette så jo veldig kjekt ut, mange flott bilder og nordlyset var jo fantastisk!

 4. Sissel Grønlund says:

  Fint referat fra turen til Flatanger. Og helt vanvittig flotte bilder! Jeg er nesten like grønn som nordlyset av misunnelse 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *