Tips og triks

Fotografering av øyenstikkere

Tekst og foto: Jan Helge Fosså

Det finnes to typer øyenstikkere – de små, vakre vannymfene, og de større og kraftigere libellene som kan bli over 7 cm lange. Nesten som en liten fugl.

Hvor finner man øyenstikkerne?

Kort sagt: de finnes et sted nær deg.

Øyenstikkerne er knyttet til vann. De legger egg i vann og larvene lever i vann før de kryper opp på en plantestilk og forvandles til voksne flyvende individer. Derfor finner man øyenstikkerne ved vann og tjern, gjerne med et belte av planter langs kanten. På myrer med litt åpent vann finner man garantert dyrene.

Øyenstikkerne er spesielt aktive på vindstille og solrike sommerdager. Juni, juli og august er de beste månedene, men de flyr også i mai og september.

Fra Haukåsvassdraget i Åsane, Bergen. Det er ofte fint å ha litt berg å stå på for å komme ut i beltet av starr som er vanlig langs kantene av mange vann. Tatt med Drone DJI Mavic Pro. Hasselblad 10,3 mm f/2.2 @ 10,3 (26) mm, ISO 100, 1/80, f/3.5.

Fotografere sittende øyenstikkere

Både libeller og vannymfer sitter ofte stille i vegetasjonen. Da er de enkle å fotografere. Med litt tålmodighet lærer man å snike seg nær nok til å bruke en makrolinse eller telelinse med kort nærgrense uten at de flyr opp.

Mange muligheter til fine komposisjoner, gjerne i motlys, med morgendugg etc.

Bilde: Innsjøvannymfe. NIKON Z7 + NIKKOR 105 mm f/2.8 G Micro + 1.4 conv. @ 105 mm, ISO 1100, 1/2000, f/5.6.

Fotografere flyvende øyenstikkere

Libeller i flukt er enklest å fotografere hvis man finner noen hanner som patruljerer et stykke av en vannkant eller en myr. Da kommer de gjentatte ganger til samme sted, og man får flere sjanser. De store libellene er uhyre raske. Imidlertid står de ofte stille i luften. Da skal man forsøke å ta dem. Men, man må være rask, ofte står de stille bare i kort tid.

Forsøk å fotografere når de flyr over starrbeltet langs et vann eller ut over vannet. Da finner man dem lettest i søkeren og autofokusen snapper dem opp.

Å få et skarpt bilde krever kort lukkertid. Jeg setter ISO standard på 800, full åpning på objektivet og så tar jeg den lukkertiden jeg får. Ved ekstra gode lysforhold setter jeg ISO ned til 400. Autofokus-settingen avhenger av kameramerke. For lysmåling bruker jeg alltid matrix og setter kompensering etter forholdene. For meg funker det.

Vannymfene flyr ofte rett over eller nede i vegetasjonen. Da er de vanskelige å fotografere. Autofokusen finner dem ikke. Det letteste, og det som ofte gir fine komposisjoner, er å fotografere nymfene over vann uten for mye “forstyrrende” planter.

Noen nymfer har en sitteplass som de vender tilbake til gjentatt ganger. Ved å studere hvordan de flyr til og fra sitteplassen, kan man planlegge fluktbildene.

Til slutt: vær tålmodig, studer dyrenes atferd. Selv bruker jeg ofte en liten krakk å sitte på. Det gir meg oversikt, samtidig som det er behagelig å vente med fotoutstyret i fanget.

Innsjøvannymfe. NIKON D500 + NIKKOR 500 mm f/5.6 PF @ 500 (750) mm, ISO 800, 1/6000, f/5.6.

Fotoutstyr

Det er en fordel med et hurtig kamera for å fange libeller i flukt. Selv bruker jeg kamera som kan ta 10 bilder/sekund. En hurtig autofokus er en fordel. Men, man kan saktens bruke kameraer som ikke er så raske, f. eks. for individer som sitter stille i vegetasjonen.

Mange typer objektiver kan brukes. Makro-objektiver er bra til stillesittende individer, mens teler er best for flyvende individer. Bruk det du har.

Lær mer om øyenstikkerne

  • Meget gode bøker om biologi og artsbestemmelse. Natur & Fritid har alle bøkene.
  • Billqvist, M., Andersson, D., & Bergendorff, C., 2019. Nordens Trollsländor. Avium förlag. Stenåsa. 352 sider.
  • Dannelid, E., Sahlén, G., & Liljeberg, G., 2015. Trollsländor i Sverige – en fälthandbok. Entomologiska föreningen i Stockholm. Stockholm. 118 sider.
  • NY i 2021
  • Patey, C., & Hamli, K., 2021. Et øye for øyenstikkere. Libelle forlag. 144 sider.

Tidligere artikler

2 kommentarer

  1. Hei, dette er en kommentar.
    For å starte med moderering, redigering og sletting av kommentarer, vennligst gå til Kommentar-skjermen i kontrollpanelet.
    Kommentator-avatarer kommer fra Gravatar.

  2. Åse Solvi says:

    Fantastiske bilder Jan Helge og masse nyttige tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *