Referater fra møter

Fokusforskyvning

Av Per Ivar Bruvik

Mandag 4. oktober var 18 påmeldte møtt frem i Åsane kulturhus for å delta på Anders Lundberg sitt foredrag om fokusforskyving. Prinsippet er å ta en serie med bilder hvor fokuspunkt flyttes mellom hvert bilde. Når bildene flettes sammen til ett, oppnår en langt større dybdeskarphet enn det som er mulig ved å ta ett enkelt bilde. Dette er særdeles nyttig ved makrofotografering, men kan også brukes ved landskapsfotografering.

Med de fleste speilreflekskamera er man avhengig av å måtte forskyve fokus manuelt mellom hvert bilde, mens mange speilløse systemkamera og noen nyere speilreflekser har en innebygget funksjon som gjør at kameraet tar en serie bilder etter at du har aktivert funksjonen, valgt antall bilder og graden av fokusforskyving.

Etter en gjennomgang av menyer og menyvalg i Canon og Nikon kameraer med Focus Bracketing / Photo Stacking-funksjon fikk vi en detaljert gjennomgang av objektivers egenskaper ved forskjellige blenderåpninger. Objektiver er ofte skarpest i området blender 4 til 8, men ved makrofotografering blir da er dybdeskarpheten veldig liten. Men, velger man å bruke fokusforskyving og stable en serie bilder, så blir objektet helt skarpt fra front til bakkant. Anders viste en rekke bilder han hadde tatt og hvilke kamerainnstillinger som var brukt.

Hva gjør du så når du har tatt bildeserien? Olympus har en funksjon i kameraet som automatisk stabler bildene og gir deg det ferdige resultatet, men her er det også noen begrensninger. Det vanligste er at man bruker et bildebehandlingsprogram til å stable bildene. Anders viste oss hvordan dette gjøres i programmet HeliconFocus.

Takk, Anders, for en veldig bra temakveld og alt arbeidet du har lagt i det.

Så gikk vi over i den praktiske delen, og rigget til utstyr og leitet frem menyer på kamera. Flere fikk hakeslepp av de sylskarpe bildene som fremkom, andre av at de muligens må investere i nytt kamerahus eller objektiv.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *