Referater møter og turer

Fugler i flukt og spektakulære landskap, 

ved Stig Tronvold

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 23.03.2023 Kl. 1800 – ca. 2030, Multisalen, Åsane kulturhus

36 var til stede i Multisalen og 24 på zoom, til sammen 60 deltagere.

Stig bor i Odda og ble valgt til årets nordiske naturfotograf i 2000, noe som er forståelig etter å ha sett foredraget hans. Han kjøpte sitt første kamera for konfirmasjonspengene. Det ble mest landskapsfotografering helt fram til han ble pensjonist for tre år siden. Da begynte han for alvor å fotografere fugler.

Stig fotografert av Per Ivar Bruvik

Del 1 – Flukt

 

Stig har satt opp noen foringsstasjoner i hagen sin, og tar de aller fleste bildene der av de mest vanlige småfuglene. Han har imidlertid funnet sin egen måte og teknikk for å ta bilder av fugler som sloss i motlys. For å kunne fotografere fuglene i flukt og i «slåsskamper» i motlys, bruker han både solskjerming, reflektorer, liten blenderåpning (gjerne f/22) og høy ISO. Med Sandvinvatnet et par kilometer under seg, får han fram noen helt ufattelig vakre bokeher og både gjerne med fjellandskap som bakgrunn og en strålende sol som et del av bildene.

 

Vi fikk se ufattelig masse flotte bilder hvor lyset kom gjennom vingene på de ulike fuglene og spektakulære kamper mellom småfuglene. I tillegg viste Stig også bilder av en liten mus og et ekorn som han fikk tatt i lufta da de hoppet fra en tue. Veldig artig.

 

Grønnfinker. Foto: Stig Tronvold.

Kjernebiter på besøk. Foto: Stig Tronvold.

Del 2 – Spektakulær natur

De aller fleste landskapsbildene vi fikk se, var fra Odda- og Hardangerområder, men han viste også noen fra Lofoten og Træna. De første bildene var fra Trolltunga tatt både nedenfra juvet og opp på og i området rundt selve utspringet. Bilder som er helt annerledes enn de fleste vi ser fra dette område.

 

Stig går ofte turer aleine og bruker selvutløser for at han selv skal bli en liten del av bildene. Dette for å skape både litt liv og ikke minst perspektiv av den storslåtte naturen. Vi fikk være med på noen fantastiske turer i fjellene, på og ved deler av Buerbreen og til mange flotte fosser. 

 

På sin uformelle, avslappende og til tider morsomme måte å fortelle sine historier på, engasjerte han sitt publikum.

 

Som vanlig var det innlagt en pause med noe å drikke og noe å bite i. Igjen, tusen takk til Bente som ordner dette til hvert møte.  Det settes stor pris på!

Selvportrett på Trolltunga. Foto: Stig Tronvold.

Stig ved 5-6m høy snøskulptur, tatt 04.09.21! Tross en varm sommer overlevde denne på en skyggefull plass. Mosdalen, Tyssedal, Odda; Ullensvang. Foto: Stig Tronvold.

 Stig ved blokk med hull. Foto: Stig Tronvold.

Øya Husøy, med øya Sanna og de karakteristiske fjelltoppene i bakgrunnen, Træna, Helgeland, Norland. Foto: Stig Tronvold.

2 kommentarer

  1. Merete Teigland Mellingen says:

    Så lei meg for at eg ikkje fekk dette med meg 🥹 Tusen takk for titten, bilda er spektakulære!!

  2. Suveren fotograf og naturmann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *