Referater fra møter

Knut Erik Alnæs – Nordisk natur gjennom fire årstider

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 14.09.2023 Kl. 18:00 – 20:45, Multisalen, Åsane kulturhus

25 var til stede i «Multisalen» og 12 på zoom.

Knut Erik er 23 år, Nordisk Canon-ambassadør, medlem av Norske Naturfotografer, sitter i juryen til NM i naturfoto og vil være ferdig med sin mastergrad i juss til jul. Til tross for sin unge alder, har han utmerket seg med sine flotte naturbilder, noe vi til fulle fikk se under foredraget.

Av utstyr bruker han to ulike Canon-kameraer; EOS R3 og RF5. Av objektiver er favorittene en 16-35 mm, en 70-200 mm, en 400 mm f/2,8. Knut Erik sier han alltid velger høyeste antall bilder fordi ting skjer så raskt at det er lett å misse på «det beste bildet». 

Hovedmålet hans er først og fremst å komme seg ut i naturen for å få flotte opplevelser og ikke nødvendigvis for å ta bilder. Han lager seg stadig vekk ulike prosjekter for å få de bildene han ønsker og bruker mye tid på planlegging og tilrettelegging for å få de rette lysforholdene og vinklene. Han tar både nærbilder av fugler og dyr, men vel så ofte hvor man ser disse i sine naturlige miljøer og/eller i storslått natur. Han bruker også ulike teknikker som bl.a. «white out-effekt» for å skape en myk ramme rundt hovedmotivet.

Av vinter- og vårbilder fikk vi sett fantastiske bilder av kongeørn i dypt snølandskap, moskus på Dovre både i nydelig lys og i ruskevær, tiur, ryper, storlom, fiskeørn og haukugle. Videre tok han oss med til Hornøya utenfor Vardø hvor vi bl.a. fikk se ca. 100.000 fugler i luften samtidig! Her var også bilder av lundefugl i snøvær, lomvi, toppskarv mm. Av vår og sommerbilder fikk vi se heilo, ugler, hjort, ryper og rødrev i flammende rødt midnatts-sollys, storspove og elg mm. Av høstbilder var det bilder av spurve- og lappugler, havørn mm. Alt sammen i nydelig og variert lys og med fantastiske komposisjoner.

Dette var et foredrag som ble svært godt mottatt av alle i salen og oss som var på Zoom. Rett og slett en imponerende ungdom som på sin naturlige og verbale væremåte og sine fantastiske bilder, trollbandt sitt publikum.

Tiur i flukt. Foto: Knut Erik Alnæs.

Havørn i motlys og mørk bakgrunn. Foto: Knut Erik Alnæs.

Lappugle ved Elverum. Foto: Knut Erik Alnæs.

Orrfugl i snøen. Foto: Knut Erik Alnæs.

En ivrig foredragsholder. Foto: Per Ivar Bruvik.

Livlig passiar i pausen. Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *