Referater fra møter

Arne K. Mala – Bruk av sensor i naturfotograferingen

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 07.09.2023 Kl. 18:00 – 20:45, Multisalen, Åsane kulturhus

24 var til stede i «Multisalen» og 14 på Zoom.

Arne har holdt på med fotografering siden 14-15 års alderen, med noen års avbrekk da barna var små. I dag bruker han mye sensor når han fotograferer. Det er en tidkrevende måte å fotografere på, og det går mye tid til planlegging av motiver og steder. Bruk av sensor er derfor ingen snarvei til bilder av fugler og dyr. Når alt har klaffet, får han ofte fantastisk flotte og spesielle bilder tatt på kloss hold med vidvinkel. Bruk av vidvinkel på nært hold av fugler og dyr gir jo ofte komposisjoner med spektakulær og vakker natur i bakgrunnen. 

Å fotografere med sensor gjør at kameraet gjerne kan stå ute i 2-3 uker, som et viltkamera, bortsett fra at her får man bilder av høy kvalitet. Vi fikk først se bilder av en mår ved hytta, samt noen fantastiske bilder av kronhjort i vakkert landskap. Vi fikk videre se utrolig tøffe bilder av nøtteskriker, spurvehauk som angrep nøtteskriker, hønsehauk, blåmeis, spettmeis og granmeis, samt en svartmeis på en pinne med et vakkert fjordlandskap i bakgrunnen. 

Arne tok oss også med på tiurleik i snøen, med tiuren omgitt av seks røyer. Det var bilder både fra tidlig morgen, i solnedgang og under stjernehimmelen hvor han hadde brukt blits. 

Høydepunktet for meg var noen helt fantastiske bilder av dobbeltbekkasin i leik fra Filefjell. Her var bilder tatt på både snø og barmark, i soloppgang og -nedgang og om natten. På en slik økt kunne det kanskje bli mellom 12-15.000 bilder, så det blir litt av en jobb med å finne blinkskuddene! 

Vi fikk også se det prisbelønte bildet tatt om natten av en dobbeltbekkasin som hopper opp fra en tue. Et annet litt morsomt bilde, var av en reinkalv som var stakk snuten helt borte til kameraet med fantastisk fjellandskap i bakgrunnen.

I siste del av foredraget, etter pausen, viste han oss bilder av blåstruper og gjøk. I tillegg fikk vi se noen tøffe splittbilder tatt med undervannshus i en elv, over og under vann i ett bilde, og fossekallen på en stein like over vannoverflaten.

Foredraget var svært  interessant, og vi fikk et godt inntrykk av hva det vil si å fotografere fugler og dyr med sensor.

Dobbeltbekkasin. Foto: Arne K. Mala.

Nyskjerrig reinsdyr lurer på hva sensor og kamera er for noe. Foto: Arne K. Mala.

En dyktig fotograf og en flink foredragsholder. Foto: Per Ivar Bruvik.

I pausen var det mat og drikke. Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *