Referater fra møter

«Mitt Åsane» – krembilder fra Helge Bringeland

Referent: Anders Lundberg

Under Åsane Kulturfestival 28. oktober 2023 viste Helge Bringeland bilder fra sitt eget nærmiljø i Åsane. Helge hadde tydelig lagt mye arbeid bak presentasjonen, den var gjennomtenkt og full av flotte bilder. Presentasjonen begynte med bilder fra det kjente Åsane, med hus, forretninger, veier og biler. Dette er en del av Åsane og alle andre bydeler, men Helge tok oss fort med inn i naturen like ved. Et bildepar jeg husker godt og som vil sitte lenge i minnet, var bildet av en trailer som suste forbi Gaupåsvatnet, avløst av neste bilde et lite steinkast der i fra av en liten holme med trær i stilfull morgentåke, en idyll av de helt store. Eksempelet viser at og hvordan fotografen tenker når han fotograferer, han har en plan, det er noe han vil vise. Og han får det til. Vi ble tatt med inn til stemningsfulle steder og situasjoner, inn i skogen, ut på myra, opp på toppene, ned på bakken, langs bekkene, av og til med vidvinkelens vide landskapsperspektiv, andre ganger med fokus på detaljer og nærbilder. Bildene var estetisk vakre, ofte en ren nytelse. Man kunne fremheve mange av bildene, men et artig et var bildet tatt da Helge lå på bakken for å fotografere detaljer i skogbunnen. Plutselig hørte han noen knasende lyder bak seg. Han snudde seg sakte, og der sto det en hjortebukk og så ned på ham! For et artig bilde fra en uvanlig vinkel! Helge er en dyktig fotograf, men også flink med bildebehandling i «mørkerommet». Han faller ikke for fristelsen til å legge til ting som ikke er der, men han fremhever gjerne elementer, lys og farger han vil skal komme mer fram, og han demper ting som bare skal være kulisser eller dempet i bakgrunnen. Møtet var godt besøkt, det var 32 tilhørere i salen. Det var plass til 108 til, men vi som var der fikk en framvisning av de helt store. Denne presentasjonen kunne like gjerne vært holdt i en fullsatt Grieghall eller Spektrum i hovedstaden om folk bare hadde visst å komme. Ikke rart at en av publikum kom fram etterpå og inviterte Helge til å holde samme foredrag i en annen forening. Takk til Helge for et inspirerende foredrag!

Deler av Åsane sett fra en av toppene. Foto: Helge Bringeland.

Helge i arbeid i bekken. Foto: Helge Bringeland.

Holme og and i morgentåke. Foto: Helge Bringeland.

I forkant av møtet i Kulturhuset, hadde vi tur til Liavatnet. I tillegg til de faste artene, fikk vi også se gjerdesmett og stjertmeis. Vi utvekslet også info om aktuelle og spennende ting andre steder i Bergen. Foto: Anders Lundberg.

Tidligere artikler

2 kommentarer

  1. Helge Bringeland says:

    Tusen takk for et flott referat. Det var en ære å få fortelle og vise bilder på selve åpningsdagen for kulturfest uken i Åsane kulturhus. Takk til de fremmøtte.

  2. Åse Solvi says:

    Fantastisk flott referat Anders; så levende beskrevet og du har ytt Helge all den skryten han fortjener. Han er en utrolig flink fotograf som alltid har refleksjoner og historier til bildene og i tillegg en knakandes hyggelig kar 😊. Skulle så gjerne vært der, men hadde forpliktelse på annet hold.
    Vel blåst Helge 👏👏

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *