Referater fra møter

Per Ivar Bruvik – bilder fra Shetland

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 09.11.2023, kl. 18-20, Multisalen, Åsane kulturhus

30 var til stede i Multisalen og 15 på zoom.

I mai i 2022 deltok Per Ivar sammen med flere andre på en privattur til Shetland, arrangert av Anders Lundberg. Øygruppen består av 15 bebodde og mange ubebodde øyer, og har en befolkning på knapt 23.000 innbyggere. 

Shetland har masse flott å by på. Det sentrale og vestlige Mainland er preget av sund, innsjøer og tradisjonelle smågårder, mens den nordlige kystlinjen preges av takkete, svarte klipper, steinhauger, skjær og blåsehull. Øya Unst er den nordligste og har store klipper, grasheier, ferskvann, mm. Øya Noss på østsiden, var en annen øy vi fikk se bilder fra, og Per Ivar viste oss hele tiden på kartet hvor gruppen hadde vært. 

Vi fikk se spektakulære bilder av store kolonier og portretter av ulike sjøfugl som havhest, havsuler og lundefugler. Gruppen hadde også to turer på sjøen i båt som i stort antall stupte og fanget sild som ble kastet ut. Når havsulen fanger fisk, dykker den til siden for fisken og svømmer under vann for å ta den fra undersiden. Alt dette fikk vi et godt innblikk i gjennom de fantastiske bildene Per Ivar hadde tatt. 

Den ubebodde øya Mousa er kjent for sitt store, runde steintårn, brukt som forsvarsverk for 2000 år siden. I murene på tårnet og på steinstrendene like ved hekker en stor koloni av stormsvaler. Etter mørkets frambrudd kom fuglene i tusenvis inn fra havet og fløy rett inn i reirene som var bygget mellom steinene. Da var det som om hele tårnet levde. Det var selvsagt en utfordring å fotografere disse i mørket, så iso-en ble skrudd opp til over 50´. 

Ellers fikk vi se vakre bilder av sel, oter, enkeltbekkasin, kaniner, gjerdesmett, stær, sauer m.fl. Per Ivar er flink til å fotografere turfølgets medlemmer i ulike situasjoner, og med sine tørrvittige kommentarer ble det mye humring i salen. Han viste også bilder av landskap, stedene de bodde på og gamle kulturminner.

På slutten av foredraget, var kommentaren fra Per Ivar at; «etter elleve dager på tur, er det jammen godt å komme hjem og få av seg de skitne klærne», hvorpå en «selfie» dukker opp på skjermen. Fotografen står med ryggen til, kun iført en fotovest med logoen til Canon, et kamera i hånden og ikke en tråd nedentil!  Etter et par sekunder dukker det opp en firkant med teksten «The End» plassert over et visst sted. Det gikk et brøkdel av et sekund hvor tilhørerne trakk pusten før latteren brøt løs. Denne avslutningen kommer til å gå inn i historiebøkene til Biofoto Hordaland som den beste ever. 🙂

Tusen takk til Bente som alltid stiller opp med servering i pausen!  Dette betyr veldig mye for det sosiale i klubben og som blir verdsatt av oss alle. 

Forreven klippekyst. Foto: Per Ivar Bruvik.

Fra en av havsulekoloniene. Foto: Per Ivar Bruvik.

Havhest i fin blomstereng. Foto: Per Ivar Bruvik

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *