Referater fra møter

Vestnorske naturfotodager 2024

Fra torsdag 8.02. – søndag 11.02

Av Åse Solvi og Anders Lundberg

BioFoto Hordaland arrangerte i år fire dagers Vestnorske naturfotodager, og for noen dager det ble! Det var mange interessante og lærerike foredrag, fantastiske bilder og hyggelig sosialt samvær.

Torsdag 8. februar

Åsane kulturhus; utstillingsrom og kultursalen. Fra kl. 1800 – 2130.

Til stede: 78 personer.

Arrangementet startet kl. 1800 med utstilling i Åsane kulturhus med vakre og stemningsfulle landskapsbilder tatt av vår egen Helge Søgnebotn. Deretter fulgte syv 20-minutters foredrag med ulike temaer og tips.

  • «Hvordan fotografere stjernehimmelen, melkeveien, stjernespor og nordlyset. Forberedelser, utstyr og innstillinger», ved Åse Solvi.
  • «PowerPoint krasj-kurs». Hvordan lage enkle, men gode presentasjoner, ved Anders Lundberg.
  • «Hvordan endre størrelse på bilder tilpasset sosial medier og videokanoner», ved Helge Bringeland.
  • «Slik lager du time lapse», ved Torjan Haaland.
  • «Motlysbilder mot mørk bakgrunn». Hvordan får du bare omrisset av en fugl eller et dyr?», ved Anders Lundberg.
  • «Hvordan vet du når sol og måne kommer opp i en bestemt posisjon?» Kort innføring i bruk av PhotoPills ved Odd Høydalsvik.
  • «Hvordan fotografere og sette sammen panoramabilder?», ved Jan Helge Fosså.

Inntrykket var at disse temaene traff publikum og at det er ønskelig at vi tar opp igjen noen av temaene på et seinere tidspunkt for å gå mer i dyben.

Helge og Øystein monterer utstillingen. Her ble det målt på millimeteren. Utstillingen fikk en formidabel mottagelse, og salget gikk bra. Foto: Anders Lundberg.

Utstillingen var godt besøkt. Foto: Per Ivar Bruvik.

Åse Solvi snakker om å fotografere nordlyset. Foto: Anders Lundberg.

Fredag 9. februar

Fredag begynte med omvisning på Naturhistorisk museum. Dette var en fortsettelse av det gode samarbeidet vi i mange år har hatt med Universitetsmuseet. Forsker Terje Lislevand ved Universitetsmuseet viste rundt, og begeistret de ti medlemmene som var med, med gode historier og fortellinger om de spennende utstillingene. Av de mange ting vi var innom, var hvordan moderne DNA-sekvensering gjør at vi nå forstår sammenhengene, slektskapet og mangfoldet i naturen på en helt ny måte, f.eks. hvilke fugler som er i slekt med hvem. Forskningen viser bl.a. at gruppa vi pleier å kalle rovfugler ikke er en enhetlig gruppe, og at falker og hauker ikke er i nær slekt. Falkene er mer i slekt med papegøyene enn med haukene. Vi avsluttet med god og hyggelig lunsj på Christie kafe i museumsbygningen.

Fra kl. 12 var det minimesse hos Foto.no, og flere leverandører var kommet til Bergen for å vise fram fotoutstyr som naturfotografer bruker. Kl. 17 var det foredrag hos CEWE JapanPhoto der Anders Lundberg snakket om «Mine beste naturbilde. Erfaringer som Nikon Z-brukar. Fakta, skrøner og litt skjemt». Det var 40 frammøtte, og lokalet var smekkfullt. Nikon Nordic var også til stede og viste fram det nyeste utstyret.

Kl. 19 var det fellesmiddag på Bryggeloftet, og 22 deltagere hadde meldt seg på. Maten var god og stemningen rundt bordet likeså. 

Fugler i oppgangen til Tårnsalen. Foto: Per Ivar Bruvik.

Fra hvalsalen. Foto: Per Ivar Bruvik.

Lørdag 10. februar – Vestnorsk naturfotodag.

Åsane kulturhus; utstillingsrom, foajeen, møterom og kultursalen. Fra kl. 0930 – 1700.

Til stede: ca. 90 personer.

Dagen startet med litt mingling og besøk hos utstillingene til våre to samarbeidspartnere; CEWE JapanPhoto og Foto.no. Hos CEWE JapanPhoto var det utstilling av en rekke printprodukter, hvor vi fikk gode tips. Hos Photo.no var flere av leverandørene var til stede med en rekke produkter.  

Kl. 1030 – 1045, ønsket Anders Lundberg velkommen til alle de frammøtte og ikke minst til de fire dyktige fotografene som var invitert til å holde 45 minutters foredrag/billedvisning hver. To eksterne fotografer; Bjørn Joachimsen og finske Taru Rantala, samt to medlemmer av Biofoto Hordaland; Jan Rabben og Jan Helge Fosså.

Bjørn Joachimsen

Først ut var Bjørn som hadde kalt sitt foredrag for «Utenfor allfarvei i norsk natur». Bjørn er født og oppvokst i Harstad, men bor nå på Nøtterøy. Han reiser mye rundt for å fotografere både i Norge, Polen, Romania, Kanariøyene og andre steder, og han er innom de aller fleste sjangere som landskap, bylandskap, makro, mm. Han arrangerer en rekke workshops i løpet av året, bl.a. til Lofoten, og flere som var til stede i salen hadde deltatt på noen av disse. Han karakteriserer seg selv som «uhelbredelig fotogal», og hans filosofi er at; alle steder kan være fine fotosteder og man kan finne «gull» alle steder. Det gjelder å leite, bruke tid og å være nysgjerrig. Utenfor allfarvei, betyr ikke nødvendigvis at man er langt fra veier og folk. Det betyr som regel bare at han bruker tid på f.eks. å utforske områder rundt kjente steder, hvor han ofte finner «gullet» kanskje bare 20 – 50 meter fra der folk gjerne ferdes.

Han åpnet seansen med å vise en video med vakre bilder akkompagnert av fin musikk. Deretter fikk vi se storslåtte bilder både av landskap og nordlys fra Sandøya vest for Tromsø. På Sandøya bor det nå kun ett menneske. Det finnes ikke veier eller butikker. Rett og slett ødemark med minimal lysforurensning, så et velegnet sted for å ta nattbilder. 

Han tok oss med til sitt nærområde på Tjøme og Hvaler, hvor han viste oss bilder av spesielle geologiske formasjoner, spennende mønstre i svaberg og steiner, raviner, kløfter hvor sjøen skylte inn og ikke minst noen fabelaktige jettegryter.  Vi fikk være med på en reise til Bleik på Andøya og til en havgrotte i Gildeskål kommune i Nordland hvor også Làhko nasjonalpark ligger. Herfra fikk vi for eksempel sett Finnesjura, en fascinerende fjellformasjon som nesten ser litt utenomjordisk ut. Vi var også innom en canyon i Kåfjord kommune og et fantastisk vakkert og bortgjemt elvegjel. Siste sted på reisen var Varanger hvor han hadde flere bilder at noen helt spesielle og fargerike formasjoner i svaberg.

Fra Sandøya. Foto: Bjørn Joachimsen.

Jan Rabben

Jan bor på Stord og hadde kalt sitt foredrag for «Fugler og dyr rundt huset i skogen». Foredraget hans var knyttet til hans nye bok som han har dedikert til sine barnebarn fordi han er opptatt av å overføre kunnskap til nye generasjoner om og gleden ved å ferdes i naturen og ikke minst ta vare på mangfoldet. 

Ca. 95 % av bildene er tatt mindre enn 400 meter fra huset. Jan og familien lever tett på ulike fugler og dyr og han har virkelig tatt fotograferingen til et nytt nivå når det bl.a. gjelder tilrettelegging for å få fantastiske bilder av fugler i flukt og ekorn som suser gjennom luften!

De første bildene vi fikk se, var av kattuglene. Han har montert en kasse på baksiden av løen, hvor han har rigget seg til med tekniske innretninger som infrarøde stråler, stativer med kameraet som går hele natten og et par blitslamper. Når uglen kommer susende på vei til kassen med mat til ungene og treffer den infrarøde strålen, utløses kameraet og blitsene. Dette har resultert i noen helt fabelaktige bilder av uglen i flukt! I tillegg hadde han noen helt herlige bilder av ugleunger som satt stille i trærne på dagtid bak løen; ett bilde hvor alle fire satt ved siden av hverandre på en grein, ett hvor de satt på hver sin grein oppover i treet som i en høyblokk, m.fl. 

Foringsstasjonen hadde han rigget til slik at han får fanget ekorn i alle mulige posisjoner susende gjennom luften. Ellers viste Jan oss bilder av mange ulike småfugler, ulike spetter, spurvehauk, finker, en morsom serie med en blåmeis som rengjorde bunnen i kassen med en mosedott, kjernebiter, stillits m.fl., samt bilder av hjort.

Flyvende ekorn. Foto: Jan Rabben.

Jan Helge Fosså

Jan Helge bor i bydelen Åsane i Bergen og han hadde kalt sitt foredrag for «Lærerike fotogleder».
Jan Helge er utdannet biolog og har jobbet som dette i hele sin yrkeskarriere, og han har derfor i alle år hatt stor interesse av naturfoto. Gjennom fotograferingen har han truffet mange nye venner og har kunnet dyrke sin interesse. Blant annet ønsker han gjennom bildene sine å kunne vise noe han og andre kanskje ikke visste om artsbiologi.

Den første serien han viste, var om byduer. Menneskene har hatt et forhold til duer gjennom 5-6000 år, og hadde bl.a. gjennom første- og andre verdenskrig stor nytte av duene for å sende beskjeder som man regner med reddet mange liv. Byduene har også sin misjon ved at barn som ellers ikke kommer i kontakt med ville dyr og fugler, kan komme tett innpå duene. Fotografering av duene i flukt er også en grei måte for fotografer til å trene på å ta fluktbilder av andre fugler. Vi fikk se mange ulike bilder av duer, både sittende på utspring på bygninger, flakse i tett flokk for å sikre seg brødbiter som folk kaster ut, og ikke minst noen herlige nærbilder tatt med vidvinkel.

Deretter fulgte bilder av årets fugl; gråmåken, en liten flott og morsom serie med et sidensvans-par som drev og flyttet et bær mellom seg samtidig som de «reiste bust». Ved nærmere undersøkelser, viser det seg at dette er måten de kurtiserer på. Helge er en mester i å fotografere øyenstikkere; vannymfer, libeller og blåpraktvannymfe. Sistnevnte er en svært sjelden art på Vestlandet. Hannen er dyp blå og hunnen bronseaktig. Dette er utrolig vakre skapninger, og øyenstikkere som gruppe har faktisk overlevd i ca. 300 millioner år!

Til slutt fikk vi se noe flotte bilder av kurtiserende kvinender og en storspove i flukt som speilte seg i den blikkstille sjøen, samt et par tøffe bilder av padder.

Kvinand opp fra et dykk. Foto: Jan Helge Fosså.

Taru Rantala

Taru bor i Vest Finland i en liten by som heter Alavus. Her bor familien på en gård som drives organisk. Hun har alltid vært interessert i naturen og allerede som barn fikk hun lært mye gjennom turer med familien i nærområdene. Spesielt tilbragte hun og søsteren mye tid sammen med å utforske og studere trær og andre planter og alt som fantes der ute. Dette har ført til at hun har fått et tett og nært forhold til naturen. Hun hadde kalt foredraget sitt «Soulfull nature».

Taru sine fotografier må sies å være helt eksepsjonelle. Hun ser naturens storhet gjennom de små tingene og hennes filosofi når hun skal ta bilder, er at hun ikke «søker», men «finner». I 2018 ble hun som første kvinne i Finland, tildelt prisen «Årets naturfotograf» med et aldeles nydelig bilde av en blåklokke med en fantastisk bokeh i bakgrunnen.  Hun var også i finalen i en stor internasjonal konkurranse i London for en tid tilbake, og i tillegg ble hun i fjor kontaktet av Nikon i Japan som ønsket at hun skulle være ambassadør for et nytt teleobjektiv, Z 135 f/1,8 Plena. Det ble gjort opptak av hennes bruk av Plena både i Sverige og i Japan.

Til å fange alle de små og vakre detaljene, bruker hun ulike objektiver som gamle zoomobjektiver, makroobjektiv og noen ganger Helios-objektiv, alle med ekstra mellomringer. Hun setter seg på sin røde «limosin», dvs. sin røde sykkel og drar av gårde i nærområdet; alltid uten å ha en plan for hva hun skal fotografere, men rett og slett bare oppdage («finne») noe underveis. I bildene sees alltid noe skarpt, noen få ganger i sentrum, men mest i andre deler av rammen. Rundt det skarpe, er bildene fylt med fantastiske farger, silhuetter og ikke minst bokeher i alle størrelser. Her var nærbilder av moser, av soldogg full av dråper med en eksplosjon av bokeh, en marihøne på et strå, sommerfugl i en blomstereng hvor kun sommerfuglen er skarp, to sangsvaner i et hav av farger og bokeher, høye gresstrå, løvetannfrø, iskrystaller, edderkoppnett m.fl. 

Med sin stillferdige væremåte og formidlingsevne, bergtok hun oss alle! Som avslutning oppfordret hun oss til å; «La ditt indre lys skinne klart. Det gjør godt for deg selv og andre. Lyset vil være her når vi er borte.» 

Sommerfugl i blomstereng. Foto: Taru Rantala.
Karneval. Foto: Taru Rantala.

Foto: Taru Rantala.

Foto: Taru Rantala.

Foto: Taru Rantala.

Søndag 11. februar

Søndag inviterte vi til fototur i Nygårdsparken. Været var litt grått, men det møtte 20 deltagere. I en av dammene i parken var det en gråhegre som ble ivrig fotografert, uten at den tok noe notis av det. Praten gikk livlig, og det ble utvekslet mange erfaringer om det ene og det andre utstyret. Foto.no var også til stede. De hadde med utstyr som folk kunne låne. Etter en tid gikk vi til kafeteriaen «Godt Brød» som ligger like ved gangbroen «Småpudden». Der hadde de kaffe, te og deilige boller av ymse slag. Praten rundt bordene gikk som vanlig løs og ledig, og med høy trivselsfaktor.

Noen av de 20 deltagerne som var med i Nygårdsparken. Til høyre vår finske gjest Taru Rantala med sin mann Ansi. Foto: Anders Lundberg.

Tilbakemeldingene fra de fire dagene har vært overveldende positiv, så dette frister til gjentagelse.

Tidligere artikler

1 kommentar

  1. Helge Bringeland says:

    Flott referat og fine bilder. Jeg koste meg disse dagene. Veldig bra arrangement.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *