Referater fra møter

Jarle Lunde; «hit-dit og tilbake igjen». Naturen i Suldal og omkringliggende områder

Av Åse Solvi og Per Ivar Bruvik

Medlemsmøte 02.05.2024 Kl. 18 – 20, Multisalen, Åsane kulturhus

10 var til stede i «Multisalen» og 6 på zoom. 

Jarle har jobbet med natur og vann i hele sin yrkeskarriere. Han er vassområde-koordinator i Ryfylke, hvor de bl.a. arbeider med å kartlegge utsatte sjøørretbekker hvor menneskeskapte hindringer hindrer framføring av vann, og han jobber med villrein. I tillegg er Jarle også leder for SunndalFoto. Han har holdt på med foto siden tidlig ungdom, og har alltid apparatet med seg når han er ute i naturen.  Jarle drar aldri på fototurer til andre land, men tar alle bildene i sitt nærområdet. 

Tittelen «hit-dit og tilbake igjen», betyr at hver gang han finner et motiv, må han alltid tilbake igjen til det samme motivet og gjerne mange ganger til ulike årstider for å se om han kan gjenskape motivet enda bedre enn gangen(e) før.

Vi kan trygt si at Jarle fotograferer alt som er å fotografere i naturen; landskap, nattbilder, fugler, dyr, amfibier, fisk, muslinger, værfenomener, skog, makro av bl.a. øyenstikkere mm.

Vi fikk se vakre bilder fra fjell og fjord, elver, skog og mark, alt sammen fotografert både sommer som vinter. Han viste oss bilder av kulturlandskap med gamle støler, hvor det på noen av bildene var med en ensom reinkalv som viste seg å klare seg fint gjennom vinteren. 

Jarle tok oss også med under vann, hvor vi bl.a. fikk se noen videoer med laks som er på vei oppover en elv for å gyte og frosker i paringsmodus. Han hadde en fabelaktig serie med bilder av en laks som fanger innsekt, og vi fikk lære at larven til elvemuslingen bruker laks og ørret som vert.

Det var stor variasjon i tema i bildene til Jarle. Til landskapsbilder har han tradisjonelt brukt vidvinkel, men i den senere tid også begynt å bruke telelinse, og får da andre utsnitt.

De tilstedeværende fikk høre et godt foredrag fra en dyktig naturfotograf.

Ellers; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Magne som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.

Jarle Lunde. Foto: Per Ivar Bruvik

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *