Referater fra turer

Fossetur til Samnanger og Kvam

12 deltagere.

Turleder: Åse Solvi.

Referent: Åse Solvi.

15. mai arrangerte vi fossetur til Fossen Bratte i Samnanger og Steinsdalsfossen i Norheimsund i Kvam. Været var strålende med sommertemperatur på mesteparten av turen.

Det som var ekstra kjekt, var at det var medlemmer fra store deler av Hordaland som møttes «midtveis» i fylket; fra Bergen, fra Dale, fra Samnanger, fra Tørvikbygd, fra Kvinnherad og fra Odda. 

Rundt klokken 18 var vi samlet ved Fossen Bratte (også kalt for Brudesløret) som ligger i Samnanger. Fossen er et mektig syn der den kommer i stor kraft gjennom et smalt gjel og kaster seg utfor stupet. De fleste tok turen ned den bratte gangveien til bunnen av fossen, mens andre valgte å gå opp veien mot minnesmerket som er reist etter falne i fbm trefninger med tyske soldater under 2. verdenskrig for å forevige fossen derfra. Det ble i hovedsak brukt kameraer med og uten filter, men også drone.

Fossen har en spesiell historie. Flere har mistet livet etter å ha falt utfor stupet. Fredag 13. juli 1951 omkom et fransk nygift par på bryllupsreise da de ikke klarte svingen og kjørte ut i fossen. I kofferten ble det bl.a. funnet et brudeslør. Man mener det har gitt fossen tilnavnet «Brudesløret». Under den andre verdenskrig mistet to tyske soldater livet da motorsykkelen de kjørte heller ikke klarte svingen og dermed for utfor fossen.

Etter en liten time gikk turen videre i retning Norheimsund og Steinsdalsfossen. Ved ankomst, hadde solen gått bak fjellet, så fossen lå i skygge. Også her gikk fossen stor, og vi fikk vi kjenne på gufset fra det iskalde vannet som stupte ned fjellsiden. Fotografene spredte seg framfor fossen og oppover gangveien, på baksiden av fossen og helt opp til utsiktsplatået. I skråningen fra gangveien og ned mot fossen/elven, vokser det på denne tiden masse markblomster som løvetann, engkarse og skogstorkenebb. Disse utgjorde flotte forgrunner. 

Ved Fossen Bratte. Foto: Ann-Mari Haukeland.

Skogstorkenebb ved Steindalsfossen. Foto: Ann Mari Haukeland.

Løvetann ved Steinsdalsfossen. Foto: Bente Boge.

De siste solstrålene over Steinsdalsfossen. Foto: Bente Boge.

Fossen Bratte. Foto: Jan Helge Fosså.

Fossen Bratte. Foto: Grethe Ulveseter.

Steinsdalsfossen. Foto: Grethe Ulveseter.

Foto: Eli Sørensen.

Foto: Eli Sørensen.

Fotograf i aksjon I. Foto: Åse Solvi.

Fotograf i aksjon II. Foto: Åse Solvi.

Åse hadde laget deilig sjokoladekake som vi koste oss med. Foto: Åse Solvi.

Før vi dro hver våre veier, hadde vi en «samling i bonn» utenfor kiosken. Her benket vi oss rundt et bord hvor praten gikk livlig mens vi koste oss med hjemmelaget sjokoladekake som turlederen hadde med. 

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *