Av Åse Solvi

Medlemsmøte 24.08.2023 Kl. 18:00 – 21:05, Multisalen, Åsane kulturhus

24 var til stede i «Multisalen» og 11 på zoom.

Jan Helge Fosså: Bilder fra Bali
Stein Sebastian Rusten Lundberg: Bilder fra naturen 
Odd Helge Gilja: Bilder fra Island
Inger Christine Skåret: Nært og fjernt i naTURen 
Pause 
Jan Erik Christensen: Dypdykk i arkivet 
Esben Føllesdal: Jorden rundt på 20 bilder 
Anders Lundberg: 20 glimt fra 2023 

Anders åpnet møte med å orientere om høstens program som er sendt ut til alle, samt om Vestnorsk naturfotodager som denne gangen blir forskjøvet til februar 2024 og i nye lokaler. Det vil bli sendt ut nærmere informasjon etter hvert.

Jan Helge: Bilder fra Bali

Jan Helge og kona var på ferie på Bali i sommer. I utgangspunktet hadde han ingen planer om å fotografere noe spesielt, men bare være klar med kameraet når noe dukket opp. Etter en uke på Nasa Dua (turiststed), dro de til andre siden av øya til Menjangan for å se etter balistæren, en vakker hvit fugl med et blått parti rundt øynene, som dessverre nesten er utryddet. Ekspertene anslår at det kun er ca. 100 voksne individer igjen i naturen. Helge hadde fått tatt noen flotte bilder av noen av individene. 

Vi fikk sett bilder av skilpadder, en iguandusk, hegre (hvit hegre), isfugl, skarv, kjempe-ekorn, store flaggermus som ser ut som rever i ansiktet, knelere, øyenstikkere og ulike småfugler. I tillegg fikk vi være med opp i tusenmeters høyde og se en vakker solnedgang og flott fjellandskap. 

Kneler. Foto: Jan Helge Fosså.

Stein Sebastian: Bilder fra naturen

Stein Sebastian tok oss først med til Kossdalssvingene på Osterøy, en vakker solnedgang tatt hjemmefra over Askøy, samt måker fra Liavatnet. Han viste også bilde av en ekorn i skogen, et flott bilde av et jerv med speiling i et vann, samt to bjørner som «kommuniserte», begge bildene fra en tur til Finnland.

Deretter gikk turen til Filefjell; til vakkert landskap med snøull, majestetiske fjell og Tyinvatnet. Vi fikk se bilder av sandlo, såerle, røyskatt, blåstrupe, fjellrype og fjellandskap. Alle flotte bilder, men de to som jeg personlig ble mest fascinert av, var to fabelaktige bilder av et tranepar og et bittelite avkom.

Tre traner – to store og en liten. Foto: Stein Sebastian Rusten Lundberg.

Odd Helge: Island juli 2023

Odd Helge og kona var på Island i sommer og kjørte rundt øya i bobil og fikk dermed med seg mye av den vakre sagaøya i vest. De fløy bl.a. over vulkanen som hadde utbrudd og Odd Helge fikk tatt et bilde gjennom flyvinduet av dette spektakulære skuet. 

Vi fikk se bilder av storslått og dramatisk natur; mye i jordfarger, men brutt opp av intense grønnfarger fra ulik vegetasjon. De fleste bildene var tatt i vakkert kveldslys. Vi fikk også se bilder av spennende isformasjoner, fascinerende fjellformasjoner, bilder av rødvingetrost, svømmesnipe, polarsvømmesnipe, havhest som har et spesielt nebb som gjør det mulig å filtrere saltet ut fra vannet i havet (den er kun på land under hekkingen, resten av året er det ute på havet), rødstilk, småspove, og rødnebbterne.

Island. Foto: Odd Helge Gilja.

Inger Christine: Nært og fjernt i naTURen

Inger går mye i fjellene fra Ulriken mot Sædalen hvor hun bor, til alle årets tider og i all slags vær.

Åpningsbildet var et fantastisk flott vinterbilde fra fjellområdet hvor skyene lå ekstremt lavt og et annet fra samme området i snøfokk. Hun tok oss også med til Hamatraktene hvor hun opprinnelig er fra. Her fikk vi se både vinterbilder og en bortgjemt perler med en liten foss som renner ut i et vann. Vi fikk være med til Lofoten og se en tøff komposisjon av fiskehjell, vi var med opp i Loen Skylift og fikk nyte den storslåtte utsikten og en hangglider som hang i lufta og til storslåtte Trollstigen.

Inger viste oss også bilder fra en tur til Færøyene med dramatiske klipper og landskap, av lundefugl på Runde, havørn i flukt, fra Vidden under en vakker rosa kveldshimmel, samt et tøft bilde med to syklister i forgrunnen og utsikt mot Askøy og Laksevåg i bakgrunnen. Inger bruker ofte  gråfilter for å fange vann i bevegelse.

Fra Færøyene. Foto: Inger Christine Skåret.

Jan Erik: Dypdykk i arkivet

Jan Erik viste oss bilder fra lokale områder, Svalbard, Shetland, Runde og Selje. Vi fikk bl.a. se dverglo fra Herdla, fjellrev, polarsvømmesnipe, svømmesnipe, tyvjo fra Svalbard. Et flott bilde av en moskus med Snøhetta i bakgrunnen. Fra Shetland viste Jan Erik bilder av gjerdesmett og havsuler. Fugleinfluensaen hadde herjet fælt, så det var mye døde havsuler å se.

I området rundt hytta i Løyning i Seljestad, er det mye fugl og spesielt spetter. Herfra fikk vi se bilder av flaggspett og dvergspett, et ekorn på en tue i regn, rødstilk i toppen av et tre, steinskvett og blåstrupe. I tillegg en flott horndykker han hadde fotografert på Toska i Austrheim.

Espen: Jorda rundt på 20 bilder

Dette ble virkelig en tur jorda rundt. Det første bilde var et flott makrobilde av en sommerfugl tatt i nærområdet i Bergen. Deretter ble det en tur til Osterøy en vinterdag med barfrost i trærne og til Steinsdalsfossen. Deretter ble det en tur til Dovre hvor han hadde fotografert en moskus fra veien, en tur til Tromsø hvor han hadde truffet på en flott rødrev.

Espen tok oss med til Island og viste et storslått bilde av en liten bygd ved foten av et fjell, til Central Park i NY hvor han bl.a. hadde fotografert skilpadder, til Curaçao i Karibia med bilder tatt utover havet i vakkert lys, en fargerik iguan, solnedgang på Aruba, en sirkelformet rismark i Japan, en vindfull strand i Hellas, fra en fjelltur i Spania, fjell i Kroatia, en vingård i Ungarn og hjem igjen til Toppestranden i Åsane med gjess i flukt og en flott solnedgang.

Fra Toppesanden, Åsane. Foto: Esben Føllesdal.

Anders: 20 glimt fra 2023

Vi startet på Filefjell med vinterlandskap i nydelig soloppgang og solnedgang. Deretter til en orrfugl i Åsane og et bilde av en mår, også den tatt i Bergen! Deretter ble det en tur til Shetland med et bilde av en shetlandsponni i en vakkert blomstereng full av tusenfryd, samt et par bilder av lundefugl hvor en lunde satt i en eng av strandnelliker. Vi fikk se et fabelaktig nærbilde av en havsule i flukt som tittet bort på fotografen! Anders hadde også fotografert stormsvaler i nattemørket. Disse kommer inn fra havet etter mørkets frambrudd for å mate ungene som ligger i huler. Imponerende når ca. 10.000 par kommer i mørket og klarer å peile seg inn finne på den rette hulen. Vanskelig å fotografere, men han hadde vha. ekstrem høy ISO klart å få et brukbart bilde av et par svaler.

Vi fikk se bilder av storslått natur på Senja, lundefugler fra Bleik på Andøya hvor det hekker rundt 80.000 par!! Rødstilk i midnattssol og måke i motlys med en nydelig bokeh. Deretter ble det en tur til Valdresflye med flott landskap med den vakre greplyngen i forgrunnen og skogstorknebb i motlys. Deretter et flott bilde av traner. Fra Filefjell ble det bilder av ryper, blomsten tyrihjelm, reinsdyr i sprang over viddene samt to traner ute på en myr i Øystre Slidre.

Havsule fra Shetland. Foto: Anders Lundberg.