Referater fra møter

Kurs i skarping og støyfjerning

Av Per Ivar Bruvik

Tirsdag og torsdag i uke 16 holdt BioFoto Hordaland kurs for sine medlemmer i skarping og støyfjerning i Åsane Kulturhus. Kursholder var Anders Lundberg. Til sammen var 40 medlemmer påmeldt.

Anders begynte med en grundig gjennomgang av hva som skaper støy og uskarphet i bilder, alt fra kamerainnstillinger til bildebrikkens egenskaper og når autofokussystem eller fotografen selv bidrar til uskarphet.

Skjermens størrelse og betraktningsavstand betyr mye for om støy blir synlig. Er det støy i et bilde, så ser du det kanskje ikke på mobilen eller en liten bærbar datamaskin, men i et møterom med stor skjerm kan støy komme til syne. 

Oftest er det slik at et bilde med noe støy er å foretrekke fremfor et bilde med en grad av uskarphet, og derfor er det viktig å velge rask nok lukkertid i forhold til situasjonen når du fotograferer.

Anders gikk gjennom sin arbeidsflyt og rekkefølge i bildebehandling. Så viste han en rekke bilder han selv hadde tatt og hvordan bildet ble etter støyfjerning og til slutt etter skarping.

Deretter viste han hvordan man bruker programvaren i praksis. I siste del av kurset fikk deltagerne øve på egne bilder, mens Anders gikk rundt og rettledet den enkelte.

Programvaren som ble referert til og brukt under kurset var Topaz DeNoise AI og Topaz Sharpen AI. Ved riktig bruk av disse programmene kan et bilde forbedres en hel del, men rådet er at det ikke er lurt å overdrive bruken. 

Dette var et nyttig kurs for medlemmene, der flere lærte bruk og forskjell på global og lokal støyfjerning og skarping. 

Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

1 kommentar

  1. Sissel Grønlund says:

    Supert kurs, Anders! Tusen takk for alt du gjør for Biofoto!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *