Referater fra møter

Seks medlemmer viste bilder 

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 04.01.2024 Kl. 18 – 20:45, Multisalen, Åsane kulturhus

42 var til stede i «Multisalen» og 16 på zoom (rekord i antall oppmøtte siden vi startet med møtene i Åsane Kulturhus).

Ivrige møtedeltagere. Foto: Per Ivar Bruvik.

Stein Rune Risa: «Nybegynner flaks»

Inger Christie Skåret: «20 gjennom 2023»

Audhill Paus: Makrobilder tatt med Helios-objektiv

Pause

Odd Helge Gilja: Bilder fra Mongolia

Sissel Grønlund: «Det gode liv på Askøy»

Enrico Curti: «Fire sesonger på Vestlandet»

Fra venstre: Audhild Paus, Stein Rune Risa og Sissel Grønlund. Foto: Per Ivar Bruvik.

Fra venstre: Inger Christine Skåret, Enrico Curti og Odd Helge Gilja. Foto: Per Ivar Bruvik.

Stein Rune Risa – Begynnerflaks. Stein Rune oppfatter seg som  nybegynner i fuglefotografering. Inntil våren 2023 gikk det mest i landskapsbilder, men i april 2023 kjøpte han en telelinse, og da var han «solgt» på fuglefotografering.

Vi fikk først se en del flotte landskapsbilder fra strender på Jæren med lang eksponering, av en skog hvor han hadde brukt ICM-teknikken (Intentional camera movement), samt et noen bilder fra Geilo.

Etter at han begynte med fuglefotografering i april 23, har han tatt 81.000 bilder!!! Han viste oss bilder tatt i fjellheimen av den vakre blåstrupen, heilo, fjellerke, storspove i flukt, furukorsnebb, spurvehauk m.fl.  Deretter tok han oss med til Herdla hvor vi fikk se bilder av en flokk grågjess i flukt, myrsnipe, vandrefalt, to stær i krangel m.fl. Fantastiske bilder og vanskelig å se at han kun har holdt på i et drøyt halvår. Imponerende!

Foto: Stein Rune Risa.

Myrsnipe med ett bein. Foto: Stein Rune Risa.

Inger Christine Skåret – 20 i 2023. Inger har holdt på med fotografering siden gymnastiden, men det er de siste ti årene hun har kunnet dyrke hobbyen fullt ut. Inntil våren i fjor, har det gått i landskapsbilder. Da ble hun bitt av «fuglebasillen», og er stadig på jakt etter nye arter til å feste på brikken.

Vi fikk se noen flotte landskapsbilder fra Stegasteinen i Aurland, innhyllet i tåke. Fra Djupvatnet ovenfor Stryn på vei mot Dalsnibba, solnedgang fra Veidholmen på Smøla i nydelige farger. Deretter fulgte en serie med bilder av fugler, som spettmeis, gråtrost med et rødt bær i nebbet og havørn. Avslutningsvis viste Inger oss flotte landskapsbilder fra magiske Island, Skansen i nydelige høstfarger og vinter ved Nordåsvannet.

Fra Island. Foto: Inger Christine Skåret.

Utsikt fra Stegastein, Aurland. Foto: Inger Christine Skåret.

Audhill Paus – Makrobilder tatt med Helios-objektiv. Audhill har drevet med fotografering i mange år. Etter at hun kjøpte et Helios makroobjektiv (+ to mellomringer) for noen få år siden, bruker hun dette ofte i nærområdet når forholdene er de rette. For å oppnå den fabelaktige bokeh´en dette objektivet kan skape, må bildene tas i solskinn og motlys. 

Vi fikk se vakre bilder av soldogg, blomsterflue sittende på en blomst, gresstrå, en veronika, hvitveis, vanndråper på blad, hestehov i snø, bregner med rim, lav og annen mose m.fl. Alt finner hun i nærområdet som hun kaller for skattekammeret sitt.

Foto: Audhild Paus.

Foto: Audhill Paus.

Odd Helge Gilja – bilder fra Mongolia. Denne gangen viste Odd Helge oss spennende og flott bilder fra en reise til Mongolia hvor han primært deltok på en konferanse. Mongolia som er fem ganger så stort som Norge, ligger i Øst-Asia mellom Russland og Kina, men har verdens nest laveste folketetthet. Det er verdens høyest beliggende land og preges av vidstrakte stepper, fjell og ørken. Etter at konferansen var avsluttet, dro han sammen med flere andre på tur. 

Vi fikk se flotte og spennende bilder av fugler som isabella-steinskvett, steintrost, hærfugl, rustand, hvitvingesvarttrost, falk, ørnvåk, steppeørn, kongeørn og gribb. Et bilde var spesielt artig. Noen hadde spikret fast et bildekk på en hylle i en høyspentmast. Oppi dekket hadde et falkepar bygget reir. Odd Helge viste også et bilde av den vakre przewalskihesten som lenge var regnet som verdens siste overlevende villhest. 

Hvitvingesvartterne. Foto: Odd Helge Gilja.

Slettelandskap fra Mongolia. Foto: Odd Helge Gilja.

Sissel Grønlund – Det gode liv på Askøy. Sissel har drevet med foto i noen år, og har en stor spennvidde i motiver; alt fra natt- og nordlysbilder, landskapsbilder, fugler og makrobilder av øyenstikkere og andre insekter. (I tillegg til masse bilder av hundene som hun er i skog og mark med hver dag).

Det første bilde var et nydelig stemningsbilde tatt på en badeplass like nedenfor der de bor. Stjernehimmelen og nordlyset speilte seg i sjøvannsbassenget sammen med røde naust. Deretter fulgte en serie med bilder av ulike øyenstikkere. Vi fikk se en nyklekt øyenstikker, bilder som viste alle de små detaljene i de vakre vingene, av ansiktene, føttene mm. Hun hadde også et nærbilde av ansiktet til en vanlig flue, en edderkopp i nett m.fl. Videre, to ender med speiling av trær i forgrunnen i nydelig kveldssol, et nærbilde av en hegre, furukorsnebb, myrull i vind, steinsopp og kråkebilder av kråkene Herborg og Kråkevik som følger henne på turene hun har med hundene, og som ofte er å se i hagen. I fjor fikk paret to unger, som nå også følger med på turene. 

Avslutningsvis viste hun oss et nydelig solnedgangsbilde tatt fra verandaen. Dessverre for oss, skal Sissel flytte til Østlandet rundt påske, men vi håper inderlig hun kan ta turen over fjellet fra tid til annen og delta på et møte eller to og/eller noen av turene.

Foto: Sissel Grønlund.

Foto: Sissel Grønlund.

Enrico Curti – Fire sesonger på Vestlandet. Enrico er opprinnelig fra Italia, men har bodd ti år i Norge. Han begynte med fotografering for 13-14 år siden og har reist verden rundt med kameraet sitt og tatt landskapsbilder. 90-95 % av bildene han har tatt de siste årene, er tatt i Norge, og veldig mange fra Hordaland og Nordvestlandet. 

Han bruker for det meste en ultravidvinkel, og ofte tar han flere bilder og setter sammen til panoramabilder. Han bruker også mye teknikken med å ta to eksponeringer; en av forgrunnen og en av himmelen og/eller bakgrunnen.  Disse setter han sammen (blander/stabler) i Photoshop. Komposisjonene hans er fantastiske og mange ganske unike. Han bruker alltid lang eksponering på elver og bølger, og han liker helst å ta bilder med lavt skydekke, tåke, regn eller dramatiske skyer.

Vi fikk se bilder fra Trollstigen, høststemning i Samnanger og fra Bondhusvatnet, nordlysbilde fra Vallasætra, solnedgang fra Romsdalen, Maggesteinen i Øygarden, Hesjedalsfossen, fra Norangsdalen, Hoddevika, fra Briksdalsbreen, majestetiske fjellpartier i Jotunheimen m.fl. 

Foto: Enrico Curti.

Koldedalen. Foto: Enrico Curti.

………

På slutten av møtet, gikk Anders gjennom deler av vårprogrammet og med hovedfokus på Vestnorsk naturfotodag(er) som går av stabelen fra og med torsdag 8. februar til og med søndag 11. februar. Torsdagen blir det en utstilling i Åsane kulturhus med fabelaktige landskapsbilder tatt av vår egen Helge Søgnebotn. Etterpå blir det syv korte innlegg med ulike og nyttige temaer.

Fredagen blir det omvisning i Naturhistoriske Museum kl. 10-12, Minimesse hos CEWE Japan Foto og Foto.no mellom 12-18. Ut å spise kl. 1900 for de som ønsker å være med.

Lørdagen foregår selve Vestnorsk naturfotodag i kultursalen i Åsane Kulturhus fra kl. 10:00 til 15:30. Foto- og utstyrsleverandører vil være til stede fra kl 09:30, i pausen og etter foredragene. Gratis arrangement og vi ønsker at alle reklamerer for denne. Fire fantastiske fotografer;

Bjørn Joachimsen – Utenfor allfarvei i norsk natur

Jan Rabben, Fugler og dyr rundt huset i skogen

Pause

Jan Helge Fosså – Naturfotografering, lårerike opplevelser

Taru Rantala – Soulful Nature (finsk naturfoltograf som er vel verd å få med seg)

Søndagen blir det tur til Nygårdsparken og Tveitevannet.

For resten av vårens program; se eposten Anders sendte ut fredag 5. januar. Her finner dere frister for påmelding til ulike turer mm.

Ellers; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben!

Tidligere artikler

2 kommentarer

  1. Helge Bringeland says:

    Fantastisk flotte bilder fra alle sammen.

  2. Åse Solvi says:

    Utrolig masse flotte og veldig varierte bilder. Bravo til alle fotografene 👏

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *