Referater fra møter

«Portrett av en hage»

v/Odd Melhus

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 06.10.2022 Kl. 1800 – 20:00 i «Klubben», Åsane kulturhus

12 var til stede i «Klubben» og 20 på zoom.

Etter en del tekniske utfordringer i Multisalen, måtte møtet flyttes til Klubben og startet derfor ca. 45 minutter for seint, men det var vel verdt ventetiden.

Odd Melhus jobber som pressefotograf, men har de seinere årene gradvis begynt å interessere seg for botanikk og natur, og med bakgrunn i det, tok han gartnerutdannelsen for noen år siden. Han har en hage som han bruker som et studio hvor han tar de aller fleste av bildene sine. Han liker best å ta bilder av visne og døende blomster og blader, da han finner det fine i det «stygge», så november er derfor favoritt tiden hans. Da kan han også dra nytte av rimfrosten for å skape ekstra effekter. Han finner at blomster i full blomst fort blir kjedelig da han liker å fortelle historier om «levde liv».

Han dyrker gjerne nye planter hvert år som han håper skal bli flotte å fotografere. En av favorittene er klematis, men han fotograferer også ulike stauder, og beveger seg inn og ut av bedene og lager fortellinger.

Han bruker stort sett bare normalobjektiver (helst et 50 mm) og komponerer bildene slik at han ikke trenger å gjøre noe særlig med dem i etterbehandling. Dette er svært tidkrevende arbeid, og han tar gjerne opp i 1000 bilder for å få ett han er fornøyd med. Han kropper aldri bildene, men sørger for at komposisjonen blir slik han ønsker den. I tillegg bruker han en del hvit diskorøyk, noe som var utrolig effektfullt. 

Han begynner som regel med et større utsnitt og snevrer seg innover til de minste detaljene. 

Vi fikk se bilder av en snegl på blomst, ulike komposisjoner med høstløv, portretter av klematis, asters, ulike bilder av solsikker, en rose, hortensia, nyper, furufrø mm.

Før vinteren setter inn for alvor, har han som regel tatt inn en del blader og visnede blomster som han fotograferer på et enkelt lysbord. Noen ganger bruker han et «tilt/shift»-objektiv for å få satt fokuset der han ønsker, samtidig som andre deler bevisst legges ute av fokus. 

Vi fikk se en masse fantastisk flotte og annerledes bilder som i hvert fall for meg, framsto som de vakreste kunstverkene og gav inspirasjon til nye måter å ta bilder på og å se naturen på. 

Magne og Anders sto virkelig på for å få teknikken til å fungere og Bente stilte som vanlig med kaffe, te, kjeks og frukt.  Tusen takk til alle tre for flott innsats! 

Foto: Odd Mehus

Foto: Odd Mehus

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *