Referater fra turer

Kjekt ved Liavatnet

Mandag 31. oktober møttes en gjeng ved Liavatnet. Målet var å drille på fugler i flukt og menyvalgene som er til rådighet i de ulike kameramerkene. Vi ville også vise hvordan man kan fotografere fugler med vidvinkel og fjernutløser. Vi var ca. 25 stykker som møtte opp, og det ble en trivelig ettermiddag. Etter en kort intro om generelle innstillinger som passer for motiver i rask bevegelse, delte vi oss i fem grupper, en for hvert kameramerke med tilhørende menyinnstillinger, en gruppe for hver av merkene Canon, Nikon, Olymus, Sony og mobil. Fem medlemmer med erfaring med de ulike merkene, hadde forberedt hver sin orientering om menyvalg, i samme rekkefølge Jan Erik Christensen, Anders Lundberg, Sissel Grønlund, Helge Bringeland og Jan Helge Fosså. Hver gruppe gikk til hver sin del av Liavatnet og hadde gode gjennomganger av menyvalgene før vi testet dem ut. Vi hadde med litt mat til fuglene så det ble litt fart i dem.

Her er vi i gang med bruk av vidvinkel og fjernutløser. Foto: Jan Helge Fosså.

Noen fotograferte også med mobil. Her er en liten tekst fra Eli Sørensen om det: «Her er et bilde tatt med min gamle mobiltelefon i en holder festet på et gorillapodstativ hvor beina var brettet ut flatt på bakken. Jeg brukte av/på knappen på hodetelefonen som fjernutløser og kunne da stå på avstand og fotografere. Hodetelefonen var paret med mobiltelefonen, og Bluetooth var slått på begge slik at de kommuniserte. Jeg lyste opp endene med hodelykten min fordi det begynte å bli mørkt. Bildene er enkelt redigert i Snapseed på mobiltelefonen i ettertid.» Dette er jo nyttige råd, som det går an å bruke senere også. På dager med godt lys, kan det nok fungere riktig bra.

Fotografert med mobil. Foto: Eli Sørensen.

Opplegget med merkedelte grupper viste seg å fungere veldig bra. Mange lurer jo på hvilke menyvalg som passer best til ulike situasjoner, og her fikk vi gode og nyttige gjennomganger. Etter at gruppene hadde virket en stund, samlet vi oss igjen og byttet telene med vidvinkel og fjernutløser. Igjen brukte vi mat for å få endene nær kamera, mens fotografene var tilbaketrukket og utløste kameraene med fjernutløser. Praten gikk livlig, og vi som deltok på turen koste oss med å prate med hverandre om løst og fast. Det var tydelig å se at folk koste seg. Da vi til slutt sa takk for i dag, var det for lengst blitt mørkt, og det viser jo at dette var noe folk satte pris på. Neste gang vi møtes ute er søndag 20. november i Botanisk Hage på Milde, dagen etter Vestnorsk naturfotodag.

Tida går fort i godt lag, og det var blitt mørkt før vi avsluttet. Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

3 kommentarer

 1. Kenneth Johannessen says:

  Igjen så var jo jeg på jobb når dere er ute å koser dere med kamera. Da er det ekstra kjekt å lese hvor hyggelig og trivelig dere hadde det sammen ved Liavatnet, og at det var så mange som stilte opp. Regner med det ble tatt mange flotte fuglebilder. Kommer sterkere tilbake om ikke neste møte også kræsjer med vaktene mine.

 2. Åse Solvi says:

  Så ut som en trivelig tur og kjekt at så pass mange møtte opp 👍
  Sikkert mange nyttige tips underveis .
  Flott referat 👏

 3. Sissel Grønlund says:

  Det ble en trivelig ettermiddag i godt lag. Kjekt å møte folk utendørs med kameraet.
  Takk til Anders igjen, som organiserer og instruerer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *