Referater fra møter

Sveinung Klyve; «Far etter folk i Vossafjell»

Av Åse Solvi

Medlemsmøte 04.04.2024 Kl. 18 – 20, Multisalen, Åsane kulturhus

22 var til stede i «Multisalen» og 14 på zoom. 

Sveinung presenterte sin nye bok, «Far etter folk i Vossafjell». Dette er den 7. turboken han har skrevet. Hans bakgrunn er at han hele livet har jobbet med natur og miljøvern i alt fra Næringsmiddeltilsynet, som Miljøvernleder i Vaksdal kommune, i Fylkeskommunen og i en periode som politikere for MDG i Voss kommune.

Sveinung fikk sitt første kamera til konfirmasjonen. Han er mye ute i naturen til alle årstider og har alltid apparatet med seg, for han har et sterkt ønske om å formidle naturen til vanns, i lufta og fra land. 

Han startet foredraget sitt med en «video» bestående av 80 stillbilder i rask rekkefølge. Her fikk vi se bilder av hjort, ekorn, laks under vann, stemningsfulle og flotte naturbilder, fugler, jerv, ørn, villrein, spekkhoggere mm.  Han viste oss også actionbilder av ungdom som kjørte på ski, hvor han tok bilde nedenfra og opp, samt bilder fra egne skiturer i det storslåtte fjellandskapet rundt Voss og Hardanger. 

I boken er 44 dagsturer godt beskrevet med kart der kulturminner og annet er markert. Boken er av et format og kvalitet beregnet på å tas med i ryggsekken. Sveinung tok oss med på de fleste av turene som boken omhandler. I fjellet er det mange spor etter ferdselsveier og stølsdrift. Sveinung har intervjuet flere eldre personer, og har med flere gamle bilder fra stølene i boka si. I foredraget ga han en rekke eksempler på livet i tidligere tider sammenlignet med i dag. Barn fikk tidlig alder oppgaver og ansvar, og vart tidlig voksne. Her var mye til ettertanke.

Foredraget til Sveinung var en flott presentasjon av en bok som vi håper vil gi flere fine turopplevelser fremover. Det er bare å beklage at de som var på Zoom ble kastet ut etter 40 minutter og bare fikk med seg starten på foredraget. Det var vel omtrent på det tidspunkt at selve presentasjonen av boken startet.

Ellers; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Magne som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.

Sveinung Klyve var en engasjert foredragsholder. Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *